Sort by
Sort by

Nestlé està en contra de l'explotació infantil

 

Nestlé té treball infantil en la seva cadena de subministrament de cacau?

Hi ha treball infantil en la cadena de subministrament de cacau de la companyia a Costa d'Ivori?

Cap empresa que es proveeixi de cacau a Costa d'Ivori i Ghana pot eliminar al 100% el risc de tenir casos de treball infantil en la seva cadena de subministrament. Nestlé no és una excepció, però estem decidits a afrontar el problema.

Estem abordant aquesta problemàtica en la nostra cadena de subministrament de cacau a través de sistemes pioners de monitorització i remediació a Costa d'Ivori i a Ghana, que formen part del Nestlé Cocoa Plan.

A l'octubre de 2017, Nestlé va publicar un informe (pdf, 5Mb) que presenta, per primera vegada, els importants avenços que hem aconseguit en la lluita contra el treball infantil. No obstant això, sabem que mentre hi hagi treball infantil a les plantacions de cacau, queda molt per fer.

Posar fi al treball infantil és una responsabilitat compartida, i Nestlé està disposada a emprendre accions col·lectives per combatre'l.

Ens oposem fermament a qualsevol tipus d'explotació infantil i ens comprometem a prevenir-lo i a eliminar-lo de la nostra cadena de subministrament. Això es recull en els nostres Principis Corporatius i en l'Estàndard d'Abastament Responsable, que guia el comportament dels nostres empleats i col·laboradors a tot el món.

 

Què és exactament el "treball infantil"?

L'Organització Internacional del Treball defineix el treball infantil com el treball que priva els nens de la seva infància, el seu potencial i la seva dignitat, i que perjudica el seu desenvolupament físic i mental.

La majoria de casos de treball infantil ocorren quan els nens ajuden als seus pares en plantacions d'Àfrica Occidental. Els nens poden realitzar treballs lleugers i no perillosos en plantacions familiars. No obstant això, això no ha de danyar-los ni mentalment ni físicament i no ha de privar-los de l'accés a l'educació.

 

Què està fent Nestlé per combatre el treball infantil al cacau?

El treball infantil en el sector del cacau sol ser el resultat d'una combinació de falta d'accés a l'educació, pobresa i falta de consciència per part de la comunitat sobre els perills d'aquest treball.

Nestlé està treballant amb les comunitats locals per combatre el treball infantil i les seves causes d’ arrel, alhora que assegura que aquestes comunitats segueixin sent sostenibles financera i socialment.

Nestlé està en contra del treball infantil

Al 2012, vam definir un Sistema de Monitorització i Correcció del Treball Infantil (CLMRS) a Costa d'Ivori, que treballa amb la Iniciativa Internacional de Cacau (ICI) suïssa, que cobreix les cooperatives de les que procedim en virtut del Nestlé Cocoa Plan. Al 2016, vam començar el desplegament del CLMRS a Ghana.

El nostre sistema utilitza "persones d'enllaç comunitari" i "agents de treball infantil" de contractació local. Treballen per conscienciar sobre el treball infantil a les comunitats, identificar els nens en risc i reportar-nos a nosaltres i als nostres proveïdors seves troballes.

Vam ser el primer comprador de cacau a implantar un sistema d'aquest tipus, que ara cobreix més de 2.000 comunitats i 65.000 agricultors a Costa d'Ivori. Des de 2012, el sistema ens ha ajudat a identificar a més de 25.000 nens involucrats en treball infantil. Hem ajudat a més de 11.130 d'aquests nens a sortir del treball infantil, i estem prenent mesures per ajudar a la resta que encara són nens (menors de 17 anys). Dos anys després de rebre ajuda, l'estudi indica que més del 50% d'aquests nens no ha tornat a treballar en el sector. Al 2016, vam començar a implementar el pla a Ghana i ara cobreix a 2.800 agricultors en quatre districtes.

Nestlé també està combatent el treball infantil facilitant que els nens de les comunitats productores de cacau assisteixin a l'escola. Hem construït o rehabilitat 42 escoles per beneficiar més de 11.000 nens. Al 2016, vam iniciar una associació amb la Fundació Jacobs per millorar la qualitat de l'educació i, a través d'aquest acord, hem construït més de 40 "escoles pont" que han beneficiat més de 3.100 nens fins al moment. Les mesures també inclouen proporcionar als nens partides de naixement perquè puguin apuntar-se a l'escola.

 

Quina "correcció" proporciona als nens?

"Correcció" es refereix a l'ajuda que brindem quan identifiquem a un nen que està en risc de treball infantil. Això podria ser una cosa tan simple com ajudar a una família a obtenir una còpia de la partida de naixement del seu fill perquè pugui apuntar-se a l'escola o proporcionar-los kits de material escolar o uniformes.

Ajudem a augmentar els ingressos de la llar perquè els nens no hagin de treballar i les famílies puguin permetre enviar-los a l'escola. Per exemple, hem ajudat a grups de dones a començar a conrear aliments per vendre.

Nestlé també ha ajudat a joves adults a organitzar grups de treball per a tasques d'alt risc, com tallar arbres i ruixar cultius, perquè sigui menys probable que els nens les realitzin.

En altres casos, es necessiten accions més costoses, com construir escoles noves o reclutar mestres addicionals. Per aquest motiu, col·laborem directament amb les autoritats locals i les organitzacions de la societat civil.

 

Funciona realment aquest sistema de monitorització de treball infantil?

Sí. Les dades indiquen que la majoria dels nens ajudats pel nostre sistema de monitorització no tornen a treballar. Molts d'ells ara estan estudiant a temps complet.

El nostre sistema de monitorització forma part del nostre Pla d'acció sobre el treball infantil (pdf, 500Kb), que elaborem en resposta a les recomanacions de l'Associació de Treball Just (FLA, per les sigles en anglès). La FLA treballa amb les principals companyies per millorar les condicions de treball en les seves cadenes de subministrament.

En primer lloc, els vam convidar a inspeccionar la nostra cadena de subministrament de cacau a Costa d'Ivori al 2011 per ajudar-nos a avaluar les condicions laborals en general, inclòs el problema del treball infantil.

L'últim informe de monitorització independent de la FLA de setembre de 2016 mostra una disminució en la taxa de treball infantil a les cooperatives a Costa d'Ivori que proveeixen Nestlé. Continuem treballant amb la FLA per ajudar a garantir un subministrament de cacau transparent i sostenible.

 

Què està fent Nestlé per fer front al tràfic de nens i l'esclavitud?

Tenim tolerància zero amb el tràfic il·legal o l'esclavitud. Si en trobem evidència, ho comuniquem a les autoritats corresponents immediatament.

 

I què està fent per millorar la vida de les comunitats cultivadores de cacau?

El nostre treball en la lluita contra el treball infantil es basa en el programa Nestlé Cocoa Plan, que vam llançar el 2009, que està dissenyat per millorar la vida dels agricultors de cacau i les seves comunitats.

Ajudem els agricultors formant-los en bones pràctiques agrícoles, promovent la igualtat de gènere, combatint el treball infantil i creant relacions a llarg termini amb ells com a proveïdors.