Sort by
Sort by

El cultiu de mandioca contribueix a lluitar contra el treball infantil

Raíz de mandioca

El cultiu de mandioca dóna poder a les dones i contribueix a eradicar el treball infantil a l’Àfrica Occidental

La mandioca, el cultiu de la qual és un dels més resistents del món a la sequera, constitueix l’aliment bàsic de prop de 500 milions de persones. I ara té una missió nova: donar poder a les dones i contribuir a eradicar el treball infantil en les comunitats productores de cacau de l’Àfrica Occidental.

Objectiu: que els nens tornin a classe

Per comprendre per què la mandioca té tant poder, primer cal entendre la importància de l’escolarització en el problema del treball infantil. Els nens que van diàriament al col•legi tenen moltes menys probabilitats d’haver-se d’encarregar de treballs difícils i perillosos en les plantacions de cacau de les seves famílies.

En principi, l’educació està a l’abast de tots. Respecte al treball infantil, UNICEF afirma que “disposar d’una educació primària universal pot ser l’instrument més eficaç per afrontar aquest repte”.

Noia a l'escola
Introduir als nens a l'aula és una de les formes més eficaces d'abordar el problema del treball infantil.

Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides és que, per a l’any 2030, tots els nens i nenes puguin acabar una educació primària i secundària gratuïta. A les àrees on encara no s’hagi assolit aquest propòsit, la clau és afavorir l’accés a l’escola al màxim.

Per exemple, a la Costa d’Ivori, Nestlé, com a compradora clau de cacau, col•labora amb el Govern i els proveïdors per ampliar l’accés a l’educació. En associació amb la Fundació Mundial del Cacau, la companyia ha construït i reformat més de 40 escoles. Ara bé, encara hi ha molts nens que no tenen accés a l’educació.

El poder de canviar les coses

Tradicionalment, el cultiu de cacau a la Costa d’Ivori és treball d’homes i sovint la contribució de les dones passa desapercebuda. Els homes són els únics que es registren com a membres de les cooperatives d’agricultors i els que cobren les collites. La participació de la dona depèn de la seva relació amb l’home.

Segons diversos estudis, quan les dones tenen més control sobre el pressupost de la llar, els patrons de despesa familiar canvien en benefici dels nens, ja que es dediquen més diners a alimentar-los i educar-los.

De fet, el Banc Mundial calcula que la millora en nutrició i salut per als nens que suposaria augmentar els ingressos de les dones en 10 francs suïssos requeriria un augment dels ingressos dels homes de 110 francs suïssos.

Quan les dones generen més ingressos, hi ha una millor oportunitat que els diners siguin gastats en la família, incloent pagar perquè els seus fills vagin a escola

Per tant, es dedueix que, si es pot ajudar les dones a generar més ingressos per les seves activitats, hi haurà més possibilitats que aquests ingressos s’inverteixin en la família, inclosa la despesa d’enviar els fills a l’escola. Per aquest motiu, Nestlé ha establert una aliança especial.

L’empresa ha unit forces amb la Iniciativa Internacional del Cacau (ICI) per ajudar les dones a obtenir ingressos suficients per facilitar l’educació als seus fills. La ICI és una associació formada per sindicats, organitzacions locals i la indústria xocolatera, que pretén millorar les vides dels nens i ajudar a eliminar el treball infantil en les comunitats productores de cacau.

Generar ingressos per a les dones

I això ens fa tornar a la mandioca. A l’Àfrica Oriental, és un cultiu que tradicionalment duen a terme les dones. Així, ajudar les dones a construir petits negocis com a productores de mandioca s’ajusta a les pràctiques culturals de la zona.

A més de conrear mandioca com a aliment per a la família, part d’aquesta producció es pot vendre i suposar un ingrés directe per a les dones. Això reforça la seva situació econòmica tant en les seves llars com en les seves comunitats.

Dona pelant mandioca
Ajudar a les dones a desenvolupar petites empreses a mesura que els conreadors de yuca reforcen la seva condició econòmica en la llar.

Però no resulta fàcil: que les dones obtinguin el control de la terra que necessiten pot suposar un problema. Sovint, les comunitats necessiten ajuda per comprendre quant contribueixen ja les dones a la producció de cacau. Així és més probable que els donin el vistiplau per augmentar el cultiu de mandioca. Per engegar aquests projectes, poden ser necessaris molts mesos i molt diàleg.

Però l’esforç paga la pena, afirma Nick Weatherill, director executiu de la ICI. “Allà on tenim projectes en curs, els resultats inicials han estat encoratjadors. Les dones a les quals hem ajudat estan obtenint diners de sobres per enviar dos dels seus fills a l’escola.”

Reequilibri de poders

Ajudar la dona a generar els seus propis ingressos no suposa un canvi total en les seves vides ni tampoc en les de les seves comunitats. Però pot posar en qüestió unes normes culturals que, en el passat, han limitat el paper que la dona pot exercir en la indústria del cacau.

Nestlé promou directament els canvis allà on és possible.

“Petits canvis com aquest podrien suposar una diferència enorme en els nostres esforços per evitar el treball infantil”, afirma la responsable global del negoci de Xocolates de Nestlé, Sandra Martínez. “L’apoderament de la dona en les seves comunitats, en les seves famílies, és vital.”

El 2014, només un dels vivers de cacau organitzats sota el Nestlé Cocoa Plan estava dirigit per una dona. Un any més tard, hi havia vuit dones directores i es preveu que hi segueixin moltes més. Pas a pas, aquests canvis distribueixen el poder econòmic dins de les comunitats i, alhora, propicien que més nens assisteixin a l’escola.

A simple vista, pot semblar que el cultiu de mandioca no té gaires possibilitats de vèncer el treball infantil, però en donar poder a les dones, també dóna poder als nens i a les comunitats. I això redunda en benefici de tots.