Treball forçat i contractació responsable

Es creu que milions de persones estan sotmeses a feines forçades a tot el món, sobretot en indústries no regulades que depenen d’un gran nombre de treballadors manuals, com l’agricultura.
El treball forçós és qualsevol feina o servei que s’exigeix a una persona sota amenaça de qualsevol pena i per a la qual aquesta persona no s’ha ofert voluntàriament. Nestlé pot tenir un paper important ajudant a abordar aquest problema, per exemple, aprofitant la influència que tenim per promoure i garantir pràctiques de contractació justes i equitatives.
El nostre pla d’acció sobre el treball forçós i la contractació responsable, un dels nostres deu temes destacats en matèria de drets humans, ens ajudarà a abordar els riscos associats al treball forçat.
Abordar els drets dels treballadors
Estem combatent el treball forçat a diverses cadenes d’abastament agrícola mitjançant el desenvolupament de programes dirigits als indicadors de treball forçat, com les pràctiques de contractació poc ètiques. Per exemple, hem contribuït al desenvolupament d’una eina de diligència deguda basada en els drets humans per a la contractació ètica a les cadenes d’abastament d’oli de palma, que poden utilitzar els proveïdors que vulguin contractar treballadors de manera responsable.
Les nostres principals accions en matèria de treball forçat
- Reforçar els compromisos de Nestlé en matèria de treball forçat i contractació responsable d’acord amb les millors pràctiques existents i emergents.
- Formar els empleats i el personal pertinent sobre els riscos del treball forçat.
- Reforçar la capacitat dels proveïdors directes per complir els requisits de Nestlé sobre treball forçat i contractació responsable com a part del nostre Marc de Garantia de la Diligència Deguda Mediambiental i de Drets Humans dels Proveïdors.
- Implicar i donar suport als proveïdors directes prioritaris en l’adopció de mesures per afrontar els riscos i els impactes del treball forçat en les seves pròpies operacions i cadena de subministrament.
- Identificar i prioritzar intervencions específiques que tractin els riscos del treball forçat a escala nacional i subnacional.
- Participar en enfocaments de col·laboració per desenvolupar mecanismes conciliatoris d’àmbit comunitari o governamental.
Defensa dels treballadors de la indústria de l’oli de palma
Nestlé s’abasteix d’oli de palma de més de 80 proveïdors a més de 20 països. Es tracta d’una producció intensiva a mà d’obra, que es duu a terme en enormes extensions de terra, sovint a llocs remots. Els treballadors estan exposats a llargues jornades, salaris baixos i restriccions de moviment, i sovint no poden defensar col·lectivament unes condicions millors. El sector atrau treballadors migrants, que poden haver estat captats de forma poc ètica o obligats a pagar tarifes abusives per aconseguir feina.
Fa més de deu anys que treballem per impulsar els drets laborals en l’oli de palma, col·laborant amb proveïdors, governs i organitzacions no governamentals. El 2020, vam posar a prova un nou marc per als drets laborals en l’oli de palma, desenvolupat amb el nostre soci Verité, abans d’estendre’l a tota la nostra cadena d’abastament d’oli de palma. Forma part del nostre Pla d’acció per als drets laborals en el sector de l’oli de palma (PDF, 381 kB) que s’estén fins al 2025.
Apliquem un enfocament desenvolupat per la Fundació Earthworm per avaluar els riscos de treball forçat, esclavitud i tràfic d’éssers humans. Aquesta eina digital implica revisions detallades de cada etapa del procés de contractació d'una empresa perquè puguem avaluar les experiències de contractació de treballadors estrangers. L’eina ajuda a comprovar que els proveïdors s’ajusten a la llei. Hem començat a utilitzar-la amb proveïdors de Malàisia.

Protegim els treballadors immigrants de l’explotació a Turquia
Des del 2019, Nestlé és membre del projecte Harvesting the Future de la Fair Labor Association El projecte vol ajudar els productors a millorar les condicions laborals dels treballadors temporers que emigren per diferents sectors alimentaris de Turquia i països limítrofs en cicles de sis a vuit mesos.
Els objectius del projecte inclouen l’eliminació de les feines perilloses per als treballadors menors de divuit anys, el reforçament de la contractació responsable, la millora de l’accés als mecanismes de reclamació, el compliment dels salaris dignes i la lluita contra el treball infantil. Un aspecte central del projecte és la formació del personal de les nostres organitzacions proveïdores i la seva orientació per millorar les pràctiques de contractació i ocupació entre els treballadors agrícoles migrants estacionals de Turquia.
Donem veu als treballadors del marisc
A Tailàndia, d’on procedeix una part del marisc de Nestlé, treballem amb l’Institut Issara per analitzar les pràctiques de contractació a la indústria pesquera i erradicar els acords injustos i poc ètics. Issara treballa amb agències de contractació, associacions locals i el govern, per empoderar els treballadors del mar, garantint que puguin expressar les seves queixes amb seguretat i accedir a serveis d’esmena i solució. Gràcies a la nostra relació amb Issara i altres col·laboradors, tots els nostres proveïdors de marisc de Tailàndia han millorat les pràctiques de contractació responsable des del 2018.
Lluita contra el tràfic d’éssers humans
L’esclavitud moderna és inacceptable i desoladora: es creu que desenes de milions de persones a tot el món estan sotmeses a acords laborals coercitius. Els nostres departaments de mercat del Regne Unit i Austràlia han col·laborat per crear una resposta conjunta a la legislació dels dos països sobre l’esclavitud moderna i el tràfic d’éssers humans. La seva declaració sobre l’esclavitud moderna (PDF, 39,3 MB) descriu un plantejament comú dels problemes i demostra com podem utilitzar la nostra influència per ajudar a garantir la coherència transfronterera.
