Sort by
Sort by

Què fa Nestlé per a frenar els residus d'envasos?

Què fa Nestlé per fer front als residus dels envasos?

Per a nosaltres, ocupar-nos del tema de la contaminació per plàstic és una prioritat urgent, una responsabilitat que ens prenem molt seriosament.

Per aquest motiu estem accelerant les nostres accions per abordar el problema dels residus plàstics i així generar un canvi significatiu en tots els llocs on som presents. Per això estem treballant amb governs, ONG, proveïdors, gestors de residus, detallistes, així com amb altres empreses per dur a terme accions significatives.

La nostra visió és que cap dels nostres envasos, inclosos els plàstics, acabi a abocadors o com escombraries. Aquesta visió no és només un ideal, estem treballant àrduament per complir-lo i ajudar a aconseguir un futur sense deixalles.

En 2025 reduirem l'ús de plàstics verge en 1/3 respecte a 2018 i més del 95% dels nostres envasos estaran dissenyats per a ser reciclats, amb el compromís d'aconseguir el 100% en el futur. El gener de 2019 vam presentar la nostra visió més àmplia per a un futur sense deixalles i vam anunciar un seguit d’accions concretes.

Sabem que amb això no n’hi ha prou i estem decidits a tenir en compte totes les opcions disponibles per resoldre aquest repte tan complex i a considerar les diferents solucions que puguin tenir un impacte.

Enfoquem els nostres esforços en tres àrees per impulsar el canvi:

  1. Liderar el llançament de materials alternatius
  2. Dissenyar un futur sense deixalles
  3. Promoure nous comportaments

En què consisteixen aquestes tres àrees d’enfocament per tractar els residus dels envasos?

 
1. Liderar el llançament de materials alternatius

El desembre de 2018 vam anunciar la creació de l’Institut Nestlé de Ciències de l’Envàs per desenvolupar materials d’envasament sostenibles i col·laborar amb socis de la indústria per ampliar la recerca i la innovació.

A través de l’Institut, actualment estem explorant un seguit d’innovacions que inclouen nous materials basats en paper i polímers biodegradables/compostables que també són reciclables.

Entre el 2020 i el 2025 eliminarem tots els plàstics que no siguin reciclables o que siguin difícils de reciclar de tots els nostres productes d’arreu del món, mitjançant la implementació de materials d’envasament alternatius i el partenariat amb especialistes en envasos, entre els quals Danimer Scientific i PureCycle Technologies. Estem decidits a reduir l’ús de plàstics d’un sol ús. Per a això, estem introduint envasos reutilitzables, nous sistemes de lliurament i models de negoci innovadors.

  • Estem treballant amb l’organització Loop per desenvolupar envasos reutilitzables. Actualment estem provant envasos de gelat reutilitzables per a la nostra marca Häagen-Dazs als Estats Units.
  • Tenim dispensadors per a Nescafé i Milo que ja estan disponibles a molts països d’arreu del món.
  • A principis de l’any 2020 llançarem dispensadors d’aigua innovadors que permetran als consumidors omplir les seves pròpies ampolles reutilitzables.

Aquests models innovadors formen part d’un conjunt més ampli d’accions, que inclouen la promoció del reciclatge i el desenvolupament de noves solucions d’envasament biodegradables i compostables.

El mes de febrer passat vam començar a eliminar totes les palles de plàstic dels nostres productes i ara utilitzem materials alternatius com el paper, així com dissenys innovadors per reduir els residus.

A través del Consorci NextGen i del Cup Challenge, unim forces amb altres socis de la indústria per desenvolupar una tassa de fibra compostable i completament reciclable.

El març de 2019 vam llançar el Nesquik All Natural a Europa, amb un material d’envasament de paper nou i innovador que no conté plàstic i que és completament reciclable dins el flux de paper existent.

Nestlé Waters augmentarà el contingut de PET reciclat a les seves ampolles fins al 35 % per al 2025 en l’àmbit mundial i fins al 50 % als Estats Units. El negoci elevarà el contingut de PET reciclat per a les marques europees Acqua Panna, Buxton, Henniez i Levissima al 50 % per al 2025.

2. Dissenyar un futur sense deixalles

Més enllà de complir amb el nostre compromís l’any 2025, la nostra ambició a llarg termini és aturar les deixalles de plàstic al medi ambient en totes les nostres operacions. Aquí el repte principal rau en la recol·lecció i la classificació de residus, particularment a països sense sistemes formals de gestió de residus.

Ens hem unit a Veolia, la companyia de gestió de recursos líder al món, per treballar en la recol·lecció, la classificació i el reciclatge de material plàstic, amb un èmfasi particular en els envasos de plàstic flexible. Els projectes se centraran en 11 països prioritaris a l’Àsia, l’Àfrica, l’Amèrica Central i del Sud i Europa.

Treballant amb els nostres aliats, també vam llançar l’Aliança de reciclatge de plàstics de l’Àfrica, que té com a objectiu millorar la recollida i el reciclatge de plàstics i crear llocs de treball i activitat comercial gràcies a aquest procés.

A Indonèsia, Nestlé ha esdevingut la primera companyia d’aliments a associar-se amb Project STOP, una iniciativa líder per evitar l’abocament de plàstic a l’oceà mitjançant el desenvolupament d’associacions amb ciutats i governs al sud-est asiàtic.

També ens hem associat amb altres empreses i governs per signar el Compromís Global de la New Plastics Economy, una iniciativa liderada per la Fundació Ellen MacArthur i el Departament de Medi Ambient de les Nacions Unides, per promoure i encoratjar el progrés en la lluita contra els residus plàstics.

3. Promoure nous comportaments

A Nestlé volem liderar amb l’exemple, per això estem prenent mesures immediates per evitar el malbaratament de plàstic a les nostres instal·lacions, així com a les comunitats locals amb què treballem.

Les 4.200 seus de Nestlé d’arreu del món estan eliminant els plàstics d’un sol ús no reciclables i els substitueixen per materials que es poden reciclar o reutilitzar fàcilment.

Comunicarem el nostre compromís amb el reciclatge a totes les nostres oficines i facilitarem punts de reciclatge per a materials com el PET i l’alumini.

Els treballadors de Nestlé d’arreu del món també dedicaran dies de voluntariat a la recollida de residus i d’escombraries, i participaran en les activitats de neteja del Dia Mundial dels Oceans el 8 de juny de 2019. La nostra Junta Executiva i els treballadors de la nostra seu mundial participaran en una activitat de neteja que tindrà lloc aquest estiu en un llac de Ginebra.

Què vol dir que un "100% de reciclables no és suficient"?

Que no n’hi ha prou amb la consecució d’un envàs 100% reciclable o reutilitzable.

Deixarem de fer servir envasos de plàstic on tingui sentit i explorarem alternatives, com ara materials de paper i biodegradables o compostables.

Això és especialment important a llocs on no hi ha infraestructures de reciclatge disponibles o on no n’hi haurà durant un temps. Nestlé també participa en projectes destinats a reduir l’acumulació de residus plàstics al medi ambient, com el Projecte STOP a Indonèsia.

Els esforços per configurar un futur sense deixalles comencen dins de Nestlé, de manera que també estem encoratjant els nostres treballadors a dedicar els seus dies de voluntariat a la recol·lecció de residus.

Què significa "eliminar" els plàstics no reciclables o difícils de reciclar?

Hem fet una llista de plàstics difícils de reciclar que deixarem de fer servir per ajudar en els esforços de reciclatge, amb un calendari específic per eliminar-ne l’ús.

També hem començat a eliminar els plàstics en una extensa gamma de materials als nostres negocis de gelats, confiteria i begudes, i a reduir la quantitat d’embolcalls que utilitzem. Aquests esforços podrien portar-nos a l’eliminació de més de 40.000 tones de plàstic l’any 2019.

Quines són les principals alternatives als plàstics que fareu servir?

El nostre enfocament inclou la cerca de materials totalment degradables o "biodegradables", que poden reduir l’impacte dels residus d’envasos quan la recol·lecció i el reciclatge siguin difícils o les infraestructures no estiguin disponibles.

Ens hem d’assegurar que aquests materials siguin reciclables per evitar conseqüències no desitjades, i continuarem promovent el reciclatge i el canvi de comportament per garantir que els envasos s’eliminen de manera adequada.

Per a alguns dels nostres productes que inclouen residus orgànics, com les càpsules de cafè, creiem que el compostatge ofereix la millor ruta per augmentar el reciclatge. Estem dissenyant la propera generació de càpsules per aconseguir-ho.

Per a aplicacions com el paper, els nous recobriments permetran que els consumidors els puguin llançar al sistema tradicional de reciclatge de paper.

També estem col·laborant amb Danone, PepsiCo i Origin Materials en la NaturALL Bottle Alliance per desenvolupar una ampolla de PET de base biològica.

Què passa amb els models de lliurament alternatius per als productes Nestlé?

Actualment estem provant diversos enfocaments interessants, un dels quals és el Projecte LOOP als Estats Units, on s’utilitzen recipients reomplibles per al gelat Häagen-Dazs.

Però aquests models sols no resoldran el problema. Formen part d’un conjunt més ampli d’accions que inclouen millorar la reciclabilitat dels envasos i les taxes de reciclatge, i explorar els envasos biodegradables i compostables.

Nestlé és present a 196 països d’arreu del món. Necessitem trobar la solució adequada per a cada situació.

Què esteu fent per augmentar l’ús de plàstics reciclats?

El nostre ús actual de plàstic reciclat a escala mundial és del 5 % i estem invertint molts esforços per augmentar-lo.

Ja utilitzem plàstic reciclat a les nostres cobertures retràctils, i Nestlé Waters té l’objectiu d’augmentar l’ús de PET reciclat (rPET) en les seves ampolles fins al 35 % mundialment el 2025, i fins al 50 % als Estats Units.

A més, Nestlé Waters incrementarà el contingut de PET reciclat en les seves marques europees Acqua Panna, Buxton, Henniez i Levissima fins al 50 % el 2025.

També per a l’any 2025, les ampolles, les capes de PET laminades, els taps dels envasos de vidre, les safates per a productes carnis i les pel·lícules retràctils per a safates contindran entre un 25 % i un 50 % com a mínim de material reciclat, depenent del tipus d’envàs.

Com responeu a l’últim informe de Greenpeace sobre els residus d’envasos?

L’informe de Greenpeace/Break Free from Plastic, "Una crisi de conveniència", destaca el repte que tenim com a societat amb els envasos i els residus plàstics.

Com exposa l’informe, Nestlé ha de gestionar una empremta considerable en relació amb els envasos. Aquesta pàgina mostra com estem treballant àrduament per eliminar els plàstics no reciclables i explorar alternatives.

Juntament amb els nostres socis de la cadena de valor i associacions de la indústria, estem explorant solucions per reduir l’ús de plàstic, facilitar el reciclatge i desenvolupar nous enfocaments per eliminar els residus de plàstic.

Tots volem veure un futur sense deixalles. És vital que les marques, els productors d’envasos, les empreses de gestió de residus, els governs i la societat civil treballin conjuntament per aconseguir-ho.

Per què utilitzeu plàstics i no alternatives més "eco-friendly"?

Els envasos de plàstic juguen un paper important a l’hora de garantir que els nostres aliments i begudes siguin segurs, i per reduir la pèrdua i el malbaratament d’aliments. Abans de fer canvis, hem de considerar qualsevol alternativa amb molta cura.

El nostre objectiu és utilitzar envasos amb el menor impacte mediambiental possible. A cada país on Nestlé és present, hem de complir amb les regulacions i estàndards de la indústria alimentària, que sovint determinen els tipus de materials que podem fer servir per envasar els productes.

Les noves tecnologies i innovacions ofereixen una varietat de materials d’embalatge més gran i formats més respectuosos amb el medi ambient. Ho reconeixem i ens comprometem a treballar amb els nostres socis i associacions de la indústria per explorar noves solucions d’envasament per reduir l’ús de plàstic, facilitar el reciclatge i desenvolupar nous enfocaments per eliminar els residus de plàstic.

Què passa amb el tema dels formats individuals?

A mesura que augmenta el nombre de llars individuals, també augmenta la demanda de porcions més petites, de manera que els formats individuals són cada vegada més populars. Reconeixem que els formats individuals, que sovint també són d’"un sol ús", representen una proporció molt gran de residus de plàstic al medi ambient.

Estem treballant amb altres socis per trobar solucions efectives i escalables per a aquest problema crític, que inclouen la recerca d’envasos alternatius, la millora de la recollida després del seu ús i el desenvolupament d’infraestructures de reciclatge efectives.

Per què utilitzeu ampolles de plàstic PET i com en fomenteu el reciclatge?

El PET proporciona lleugeresa, resistència i transparència, i és un material 100% reciclable. No obstant això, la meitat de la totalitat de les ampolles no es reciclen, una quantitat significativa acaba a abocadors o com a deixalles marines.

Com a companyia global d’aigua embotellada, tenim la responsabilitat d’ajudar a desbloquejar tots els beneficis econòmics, socials i mediambientals de les ampolles de PET com un recurs reutilitzable.

Estem desenvolupant projectes de col·laboració que podrien millorar la recollida de plàstics i compartirem les nostres descobertes per avaluar si es poden ampliar o replicar. Per exemple, als Estats Units hem invertit 6 milions de dòlars al Closed Loop Fund (que reuneix diners d’empreses, governs i socis comunitaris) per desenvolupar programes d’infraestructura de reciclatge a ciutats dels EUA.

Els consumidors també hi juguen un paper fonamental. Hem ajudat a crear consciència a través de plataformes de marca i programes d’educació corporativa, com l’R-Generation a Itàlia, l’Argentina, el Regne Unit i Tailàndia. A l’Amèrica del Nord hem introduït instruccions clares i coherents de How2Recycle a les etiquetes de les ampolles de mig litre de les nostres principals marques dels Estats Units. Continuarem utilitzant la força de les nostres marques per animar els consumidors a reciclar.

Com esteu fent les ampolles de PET més sostenibles?

Apliquem els principis de "reciclat per disseny" i fem avaluacions del cicle de vida per minimitzar la petjada mediambiental de totes les nostres ampolles de begudes. En els últims 10 anys hem reduït en un 22 % la quantitat de PET que necessitem per cada litre d’aigua embotellada.

Nestlé Waters augmentarà el contingut de PET reciclat en les seves ampolles fins al 35 % l’any 2025 arreu del món i fins al 50 % als Estats Units, amb un enfocament específic a la seva marca Poland Spring. El negoci elevarà fins al 50 % el contingut de PET reciclat per a les marques europees Buxton, Henniez, Levissima l’any 2025.

El 2016 vam cofundar la NaturALL Bottle Alliance, amb Danone i Origin Materials, per potenciar la pròxima generació de PET d’origen biològic a partir de matèries primeres de biomassa, com ara cartró i pasta de fusta.

Estem treballant per desenvolupar una ampolla de PET feta de recursos 100% sostenibles i renovables, i posarem la tecnologia a disposició de tota la indústria d’aliments i begudes.

Com està reduint Nestlé l’ús general d’envasos?

En els últims anys hem aconseguit un progrés considerable en la minimització de la quantitat d’envasos utilitzats per als nostres productes, alhora que en garantim la qualitat i la seguretat. Gràcies al nostre procés de disseny eco, avancem per assolir el nostre objectiu d’evitar 140.000 tones de materials d’envasos el 2020, en comparació amb 2015.

A finals de 2017 havíem eliminat més de 100.000 tones de materials d’envasament dels nostres processos de producció, cosa que equival a 10 torres Eiffel.

Abans de l’abril de 2018 Nestlé s’havia compromès a millorar el rendiment mediambiental dels seus envasos, cosa que incloïa la reducció del volum total dels envasos que utilitzem. Els nostres nous compromisos es recolzen sobre aquesta base, per crear un enfocament més específic per abordar el problema dels envasos de plàstic.

Continuem optimitzant els envasos d’acord amb la nostra Política de sostenibilitat ambiental (pdf, 320 Kb), no només reduint la quantitat que en fem servir, sinó també utilitzant materials innovadors o solucions d’envasament per millorar el rendiment de l’envàs i l’impacte del transport.

Com ajudeu a desenvolupar els esquemes de recollida, de classificació i de reciclatge de plàstics?

Assumim un paper actiu en el desenvolupament de sistemes de recollida, de classificació i de reciclatge que funcionin correctament als països on treballem. Per abordar el problema global dels residus dels envasos de plàstic, la indústria, els governs locals i nacionals, la societat civil i els consumidors juguen un paper fonamental.

El treball que fem depèn de com es gestionen els residus en una ubicació particular, però podria incloure el desenvolupament de sistemes de dipòsit, de devolució i de retorn (DRS) o de responsabilitat estesa del productor (EPR). Farem servir la nostra experiència i coneixement tècnic per afegir valor i assumir un paper de lideratge per impulsar el canvi en la indústria on puguem.

Com podeu ajudar els consumidors a reciclar correctament els envasos dels productes?

Els consumidors juguen un paper fonamental en la millora de les taxes de reciclatge, i estem compromesos a augmentar el seu coneixement i implicació en la manera correcta de rebutjar i reciclar els envasos dels nostres productes, fins i tot mitjançant l’etiquetatge. Ho farem a través de les nostres marques i dels nostres canals de comunicació corporatius.

Què passa amb els microplàstics a l’aigua embotellada?

Visita la nostra pàgina dedicada de la secció T’interessa saber coses sobre els microplàstics.