Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

El malbaratament alimentari, una assignatura pendent amb el planeta

10 gestos contra el desaprofitament d'aliments
Bolsa de residuos

T'has preguntat alguna vegada quant menjar malgastes al dia? Sabies que la quantitat de menjar malgastat és un símptoma de falta d'organització, que afecta la salut del nostre planeta? Plantejar-se aquestes dues preguntes és el primer pas per a poder contribuir de manera individual a evitar el desaprofitament.

Les llars espanyoles van malgastar més de 31 quilos/litres per persona en 2021. Segons el “VI Observatori Nestlé sobre Hàbits Alimentaris Nutricionals i Estils de Vida de les Famílies”, gairebé el 90% dels enquestats creu que tira poca o cap menjar, enfront de l'11% que pensa que malgasta molt o bastant. No obstant això, quan se'ls pregunta pels aliments que han acabat en les escombraries en l'última setmana, més d'un quart dels espanyols (27%) confessa que ha tirat entre un 5 i un 25%.

Per què actuar enfront del malbaratament alimentari?

A nivell mundial es malgasta un terç dels aliments que es produeixen. Més de la meitat es perden, per aquest ordre, en les llars, serveis de cuina i comerç al detall. Si ens fixem en el tipus d'aliment, el 50% correspon a tubercles, fruites i hortalisses. Ha de tenir-se en compte que quan es tiren restes de menjar també s'estan malgastant els recursos que s'han utilitzat per a produir-los, com l'aigua necessària per als cultius o l'ús del sòl, entre altres.

Però no tot són males notícies. Segons el “Observatori Nestlé”, encara que els espanyols no són sempre conscients dels aliments que malgasten, 9 de cada 10 se sent malament quan tira menjar i 6 de cada 10 està per la tasca de reduir el malbaratament. Aquesta conscienciació s'està notant fins i tot en la cerca de receptes de reaprofitament, com les que proposa Nestlé Cocina.

Consells pràctics per a evitar el malbaratament de menjar

En ocasió del Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i Desaprofitament Alimentari (29 de setembre), Nestlé va recopilar una sèrie de consells per a sumar esforços i no tirar res en la cuina.

  • CONSELL 1: Revisa on i com guardes els aliments
    - Segueix un control sobre els aliments que tens a casa.
    - Ordena'ls per a tenir a la vista els que tenen una data de caducitat més pròxima i, al fons, els que poden ser consumits més endavant.
    - En la nevera, recorda utilitzar adequadament els calaixos destinats a vegetals, carns i peixos. Deixa la balda superior per a col·locar els aliments i productes cuinats, que estiguin llestos per a consumir.
    Frigorífico con frutas y hortalizas
  • CONSELL 2: Diferència bé entre “consum preferent” i “caducitat”
    - La data de consum preferent indica el moment fins al qual l'aliment conserva la qualitat esperada. Una vegada passada, l'aliment continua sent segur, sempre que es respectin les instruccions de conservació i l'envàs no estigui danyat; no obstant això, pot començar a perdre sabor i textura.
    - La data de caducitat indica el moment fins al qual es pot consumir un aliment de manera segura. No ha de consumir-se cap aliment una vegada excedida.
    - Conèixer la diferència entre aquests dos conceptes pot contribuir a reduir el desaprofitament.
    Chica leyendo información nutricional producto
  • CONSELL 3: La planificació, la teva millor aliada
    - Les plantilles descarregables que trobaràs a Menú Planner de Nestlé t'ajudaran a crear el teu propi menú, segons les teves necessitats i preferències.
    - Conèixer la freqüència i la grandària de les porcions recomanades de cada grup d'aliments ajuda a cuidar de nosaltres mateixos i també del planeta.
    - Congelar és un bon mètode per a planificar i no malgastar el menjar!
    Anar a Nestlé Menu Planner
    Calendario rodeado de frutas y hortalizas
  • CONSELL 4: Compra amb seny
    - Dissenyar la llista de la compra ajuda a reduir la despesa destinada a l'alimentació, afavoreix una alimentació més conscient i és un primer pas per a reduir les sobres d'aliments i preparacions.
    - Encara que una verdura, hortalissa o fruita sigui “lletja” o “imperfecta”, és igual de saludable que qualsevol altra.
    Chica leyendo ticket de compra
  • CONSELL 5: Dedica un dia a cuinar, practica el Batch cooking!
    - El Batch cooking pot solucionar un dels problemes més habituals: la falta de temps. Aquest sistema recomana dedicar un dia per a cuinar per a tota la setmana.
    - Entre els seus avantatges: estalviem recursos materials i energètics, i permet portar un major control dels aliments que necessitem.
    Comida sana
  • CONSELL 6: Innova amb un receptari de reaprofitament
    - Consulta la col·lecció de receptes de reaprofitament de Nestlé Cocina, a més de molts trucs i idees per a no tirar menjar.
    - Escaneja aquest codi QR per a descobrir-la.
    Código QR de Nestlé Cocina
  • CONSELL 7: Si no ho consumiràs, comparteix-ho
    - Donar i compartir amb amics i família els aliments que no consumiràs té avantatges per a tots.
    Persona dándole comida a otra
  • CONSELL 8: Si menges fora, no tinguis vergonya
    - Els restaurants estan encantats que t'emportis les sobres a manera de take away.
    - Cada vegada més restaurants ofereixen envasos sostenibles o permeten que portis el teu propi envàs de casa.
    Persona guarando comida en una bolsa para llevar
  • CONSELL 9: Descobreix el compostatge
    - Sabies que la majoria dels residus orgànics de la llar poden utilitzar-se per a elaborar compost, que podràs utilitzar en tests i jardí?
    - Un exemple: el pòsit resultant del cafè és un adob excel·lent per a les teves plantes.
    Planta en una maceta
  • CONSELL 10: Estigues informat
    - Aprofita tots els recursos al teu abast per a aprendre més sobre com seguir una alimentació més sostenible per als teus i per al planeta.
    - El podcast A gusto con la Tierra, creat per l'Agència EFE Salut i Nestlé, t'ajudarà a portar una alimentació més sostenible. Ho trobaràs en les principals plataformes de podcast, com Spotify, Ivoox o Apple Podcast.
    Burbuja de agua