T'has preguntat alguna vegada quant menjar malgastes al dia? Sabies que la quantitat de menjar malgastat és un símptoma de falta d'organització, que afecta la salut del nostre planeta? Plantejar-se aquestes dues preguntes és el primer pas per a poder contribuir de manera individual a evitar el desaprofitament.
Les llars espanyoles van malgastar més de 31 quilos/litres per persona en 2021. Segons el “VI Observatori Nestlé sobre Hàbits Alimentaris Nutricionals i Estils de Vida de les Famílies”, gairebé el 90% dels enquestats creu que tira poca o cap menjar, enfront de l'11% que pensa que malgasta molt o bastant. No obstant això, quan se'ls pregunta pels aliments que han acabat en les escombraries en l'última setmana, més d'un quart dels espanyols (27%) confessa que ha tirat entre un 5 i un 25%.
Per què actuar enfront del malbaratament alimentari?
A nivell mundial es malgasta un terç dels aliments que es produeixen. Més de la meitat es perden, per aquest ordre, en les llars, serveis de cuina i comerç al detall. Si ens fixem en el tipus d'aliment, el 50% correspon a tubercles, fruites i hortalisses. Ha de tenir-se en compte que quan es tiren restes de menjar també s'estan malgastant els recursos que s'han utilitzat per a produir-los, com l'aigua necessària per als cultius o l'ús del sòl, entre altres.
Però no tot són males notícies. Segons el “Observatori Nestlé”, encara que els espanyols no són sempre conscients dels aliments que malgasten, 9 de cada 10 se sent malament quan tira menjar i 6 de cada 10 està per la tasca de reduir el malbaratament. Aquesta conscienciació s'està notant fins i tot en la cerca de receptes de reaprofitament, com les que proposa Nestlé Cocina.
Consells pràctics per a evitar el malbaratament de menjar
En ocasió del Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i Desaprofitament Alimentari (29 de setembre), Nestlé va recopilar una sèrie de consells per a sumar esforços i no tirar res en la cuina.
-
CONSELL 1: Revisa on i com guardes els aliments - Segueix un control sobre els aliments que tens a casa.
- Ordena'ls per a tenir a la vista els que tenen una data de caducitat més pròxima i, al fons, els que poden ser consumits més endavant.
- En la nevera, recorda utilitzar adequadament els calaixos destinats a vegetals, carns i peixos. Deixa la balda superior per a col·locar els aliments i productes cuinats, que estiguin llestos per a consumir. -
CONSELL 2: Diferència bé entre “consum preferent” i “caducitat” - La data de consum preferent indica el moment fins al qual l'aliment conserva la qualitat esperada. Una vegada passada, l'aliment continua sent segur, sempre que es respectin les instruccions de conservació i l'envàs no estigui danyat; no obstant això, pot començar a perdre sabor i textura.
- La data de caducitat indica el moment fins al qual es pot consumir un aliment de manera segura. No ha de consumir-se cap aliment una vegada excedida.
- Conèixer la diferència entre aquests dos conceptes pot contribuir a reduir el desaprofitament. -
CONSELL 3: La planificació, la teva millor aliada - Les plantilles descarregables que trobaràs a Menú Planner de Nestlé t'ajudaran a crear el teu propi menú, segons les teves necessitats i preferències.Anar a Nestlé Menu Planner
- Conèixer la freqüència i la grandària de les porcions recomanades de cada grup d'aliments ajuda a cuidar de nosaltres mateixos i també del planeta.
- Congelar és un bon mètode per a planificar i no malgastar el menjar! -
CONSELL 4: Compra amb seny - Dissenyar la llista de la compra ajuda a reduir la despesa destinada a l'alimentació, afavoreix una alimentació més conscient i és un primer pas per a reduir les sobres d'aliments i preparacions.
- Encara que una verdura, hortalissa o fruita sigui “lletja” o “imperfecta”, és igual de saludable que qualsevol altra. -
CONSELL 5: Dedica un dia a cuinar, practica el Batch cooking! - El Batch cooking pot solucionar un dels problemes més habituals: la falta de temps. Aquest sistema recomana dedicar un dia per a cuinar per a tota la setmana.
- Entre els seus avantatges: estalviem recursos materials i energètics, i permet portar un major control dels aliments que necessitem. -
CONSELL 6: Innova amb un receptari de reaprofitament - Consulta la col·lecció de receptes de reaprofitament de Nestlé Cocina, a més de molts trucs i idees per a no tirar menjar.
- Escaneja aquest codi QR per a descobrir-la. -
CONSELL 7: Si no ho consumiràs, comparteix-ho - Donar i compartir amb amics i família els aliments que no consumiràs té avantatges per a tots. -
CONSELL 8: Si menges fora, no tinguis vergonya - Els restaurants estan encantats que t'emportis les sobres a manera de take away.
- Cada vegada més restaurants ofereixen envasos sostenibles o permeten que portis el teu propi envàs de casa. -
CONSELL 9: Descobreix el compostatge - Sabies que la majoria dels residus orgànics de la llar poden utilitzar-se per a elaborar compost, que podràs utilitzar en tests i jardí?
- Un exemple: el pòsit resultant del cafè és un adob excel·lent per a les teves plantes. -
CONSELL 10: Estigues informat - Aprofita tots els recursos al teu abast per a aprendre més sobre com seguir una alimentació més sostenible per als teus i per al planeta.
- El podcast A gusto con la Tierra, creat per l'Agència EFE Salut i Nestlé, t'ajudarà a portar una alimentació més sostenible. Ho trobaràs en les principals plataformes de podcast, com Spotify, Ivoox o Apple Podcast.