Sort by
Sort by

La gran esperança posada en el cafè: César Ernesto Buezo

Nescafé Plan Youth Iniciative

César Ernesto Buezo ha desenvolupat recentment el gust pel cafè. Ha passat tota la seva vida envoltat de cirerers a la finca de la seva família, però no havia pensat a aturar-se i apreciar el seu sabor fins que va participar en la Youth Initiative de Nescafé. "El descobriment més gran per a mi va ser el simple fet d'observar amb atenció la tassa de cafè que estava produint", dice. "Provar-lo, degustar els diferents sabors, estudiar els colors i textures ... Tot això va ser una experiència completament nova".

La situació

Actualment, menys del 5% dels caficultors tenen menys de trenta-cinc anys a tot el món. Això vol dir que hi ha una creixent bretxa generacional en tot el món en la producció de cafè. Nestlé es va adonar que era hora de presentar als joves bones raons per quedar-se a la finca cafetera familiar.

Hondures té una de les poblacions més joves del món, amb al voltant del 65% dels hondurenys per sota dels vint-i-nou anys, el que el converteix en el lloc perfecte per realitzar el canvi. El juny de 2019, Nescafé va llançar la Youth Initiative allà. En col·laboració amb el govern nacional i com a part del projecte Nestlé Needs Youth, té per objectiu inspirar les generacions més joves a contribuir en l'èxit de les seves comunitats cafeteres.

Oportunitats d'aprenentatge

El César estava estudiant agroforestal a l'escola secundària quan a la seva classe se li va oferir l'oportunitat de participar en la Youth Initiative. "Des que era petit, m'he imaginat en qui em convertiria i les metes que podria assolir", explica. "Aquí a Comayagua vaig saber que el cafè era el meu futur". I no ha deixat escapar l'oportunitat.

Les classes s'imparteixen al "Coffee Quality Competence Center" del municipi de la Llibertat. El programa de formació de 80 hores s'imparteix en diferents mòduls que cobreixen el coneixement del cafè i l'esperit empresarial durant sis mesos. Hi ha un viver de plantes en el Centre i un assecador solar per lliçons pràctiques sobre cultiu i collita. Una àrea de preparació específica permet als estudiants aprendre sobre les propietats del cafè, els mètodes d'extracció, torrat, molt i degustació en tassa.

Un mètode holístic d'aprenentatge de tècniques agrícoles també implica administrar un negoci modern. A més de les lliçons sobre maneig, collita i cura dels cultius, aprenen tècniques d'enginyeria, mètodes per millorar la qualitat del cafè i habilitats informàtiques.

"Un dels nostres millors mòduls va ser sobre motivació i perseverança", diu en César. "Això realment ha estat de gran ajuda, perquè tots estàvem sota pressió, per les múltiples tasques i els horaris tan ocupats a casa i a l'escola. Vam tenir excel·lents xerrades sobre lideratge, innovació i emprenedoria. Va ser increïble sentir el suport de persones que no van demanar res a canvi".

Un futur millor

El resultat és una nova generació que se sent plenament compromesa amb les terres cafeteres dels seus avantpassats. "La majoria de nosaltres venim de famílies productores de cafè, però el problema és que vam heretar terres juntament amb altres néts, fills i cosins", diu en César. "No tenim formació teòrica i pràctica pel que fa a la gestió cafetera. Deixem que la gent gran es preocupin per això, i la producció ha disminuït. El cafè és una cosa que molts joves veuen com obsolet. Gràcies a aquest programa, tinc una visió diferent del que vull per a la meva finca cafetera".

Aquesta iniciativa és part del compromís més ampli de Nestlé d'ajudar a 10 milions de joves a tot el món a accedir a oportunitats econòmiques per al 2030. A més, el Nescafé Pla s'ha compromès a formar fins a 25.000 joves a Hondures en els cinc anys vinents a mesura que la Youth Initiative augmenta i expandeix els seus "Coffee Quality Competència Centers" (Centres de Competència en Qualitat de Cafè) al país. Els ensenyaments impartits en aquests programes de formació sobre cafè per a joves són els mateixos que s'han inclòs en els cursos ja impartits dins del Nescafé Pla a Mèxic, Colòmbia i el Brasil.

"Veig el meu futur en el món del cafè, però no només en termes d'ingressos", diu en César. "És una cultura, un patrimoni, una herència, la nostra família. Sempre formarà part de mi i de la nostra comunitat. La diferència és que no sento que hagi d'estar subjecte a la tradició".