Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Com una pel·lícula educativa contribueix a millorar la qualitat dels cereals a Àfrica Occidental

Granos de café

A banda d’entretenir, la ficció també pot educar. Aquest és el cas d’una sèrie que, en algunes poblacions de l’Àfrica Occidental, està contribuint a millorar la qualitat dels cultius.

Collites afectades per la micotoxina

A l’Àfrica Occidental, alguns cultius estan afectats per la micotoxina, un verí produït per un fong molt difícil d’eliminar un cop s’ha introduït en la cadena alimentària. Menjar aliments que estiguin contaminats per la micotoxina pot causar problemes de salut i, fins i tot, ser mortal.

El 2007, a Ghana i Nigèria, Nestlé va haver de rebutjar gairebé la meitat dels cereals conreats a la zona i subministrats a les seves fàbriques perquè contenien uns nivells alts de micotoxina. L’empresa es va veure obligada a importar cereals per suplir aquesta mancança. Això va comportar un augment dels preus i les comunitats afectades van patir grans pèrdues econòmiques. Molts agricultors que conreaven blat de moro de baixa qualitat van ser desplaçats del mercat. I, en els casos en què depenien dels seus propis cereals per menjar, la seva salut corria un risc greu.

Una campanya informativa

El problema es basava en la falta de coneixement sobre com minimitzar l’efecte de la micotoxina. Per tant, la solució òbvia era fer algun tipus de campanya informativa sobre com aconseguir-ho. Juntament amb altres col•laboradors dels governs de Ghana i Nigèria i amb l’Institut Internacional d’Agricultura Tropical, Nestlé va organitzar el projecte Grains Quality Improvement per millorar la qualitat dels cereals i les pràctiques agrícoles.

El projecte se centrava a millorar la qualitat i la seguretat dels cereals produïts. Per això, es va animar els agricultors a assistir a les classes. La informació existia, els mestres eren bons, però no es va aconseguir convèncer suficients agricultors perquè hi anessin a aprendre. Així, els professors van començar a visitar els agricultors en els camps i els van portar a veure plantacions que produïen bones collites i un blat de moro de qualitat. Després els van mostrar collites malmeses. El contrast va ajudar a demostrar els beneficis d’unes pràctiques agrícoles adequades.

Un cicle de pel·lícules educatives

No obstant això, encara calia més conscienciació sobre el problema, un mètode per educar tots els membres de la comunitat. I aquí és on va intervenir la sèrie. A les nits, a cada població arribava un cinema itinerant amb una ficció que reforçava els missatges que els agricultors havien rebut durant el dia.

Vuit anys després del llançament del programa de formació, els resultats són sorprenents. L’índex de rebuig de cereals a la porta de la fàbrica s’ha desplomat del 50% a només un 2%, fet que significa millors ingressos per als agricultors, la reducció dels riscos sanitaris per a ells i les seves famílies i un subministrament fiable i sostenible de cereals de producció local per a les fàbriques.

Una nova col·laboració

El projecte ha tingut tant d’èxit que Nestlé ja ha anunciat una nova associació amb l’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID) i la ACDI/VOCA com a part del projecte Feed the Future per difondre unes bones pràctiques agrícoles a Ghana.

Aquesta iniciativa conjunta ajudarà encara més agricultors a conrear cereals de major qualitat en compartir tècniques per a la cura, la recollida i l’emmagatzematge de les collites.

Així, els cereals d’alta qualitat que es produeixin es podran tornar a vendre a empreses com Nestlé, a més de constituir una alimentació segura per als agricultors mateixos.

Una millora de la qualitat de vida dels agricultors

Cerca de 50.000 agricultors ghanesos i les seves famílies ja han après els perills de les micotoxines i com prevenir-los.

Samata Alidu, que viu a Gushie, un poble del nord de Ghana, declara que la diferència ha estat enorme. “Ara puc pagar l’escola dels meus fills i permetre’m cosir-los els uniformes. I encara em queden uns ingressos addicionals.”

Ha duplicat la seva producció de blat de moro i ha suprimit el malbaratament. “L’impacte sobre la nostra comunitat ha estat immens”, afirma.