Prendre decisions correctes sobre alimentació pot ajudar la teva família a tenir una bona salut. A més, una dieta nutritiva pot afavorir el creixement, enfortir els sistemes immunològics i augmentar els nivells d’energia. Fins i tot, pot aixecar l’ànim i millorar el rendiment escolar i laboral.
Fes que l’alimentació es converteixi en una qüestió familiar: decidiu-vos a fer canvis saludables junts. Amb aquests consells, tots els membres de la família aconseguireu una alimentació adequada.
1. Comença amb els aliments per a la primera infància
Segueix uns bons hàbits d’alimentació durant l’embaràs i continua practicant-los a l’hora de prendre decisions sobre l’alimentació del teu bebè. La llet materna és l’aliment ideal per als lactants. Experts d’organismes com l’Organització Mundial de la Salut recomanen la lactància com a aliment únic per a bebès fins als sis mesos, i continuar amb la lactància fins que sigui possible després d’haver introduït altres aliments.
Aproximadament als 6 mesos d’edat, els bebès acostumen a estar llestos per tastar aliments sòlids. El teu pediatre et pot ajudar a decidir quan és el millor moment per fer-ho.
Comprova que els aliments tinguin la mida i la textura idònies perquè el teu bebè es desenvolupi: comença amb menjar triturat i intenta donar-li trossos petits i tous a mesura que vagi aprenent a mastegar. A més, en donar al teu bebè una varietat àmplia d’aliments nutritius i adequats a la seva edat, contribuiràs a fer que percebi gustos diferents.
2. Deixa que els nens ajudin a la cuina
Si tens fills, ja sabràs que sempre t’estan observant. Així que assegura’t que et vegin menjant més fruita, verdura i cereals integrals i menys menjars dolços, grassos o salats. Explica’ls per què la llet o l’aigua són una opció millor que les begudes ensucrades.
Mengeu junts. És una gran oportunitat per connectar com a família i perquè els teus fills explorin d’una manera divertida i positiva què vol dir menjar de manera saludable.
Convida els nens a ajudar-te a comprar a la fruiteria, a planificar els menjars i a cuinar. Així adquiriran coneixements importants per a tota la vida. Segons un estudi, els nens que ajuden a cuinar mengen més verdures que els que no hi participen.
No aconsegueixes que els nens tastin nous aliments? No et rendeixis. Segons diverses investigacions, pot ser que els nens petits tastin una nova verdura fins a deu vegades abans que arribi a agradar-los.
3. Tingues disponible menjar saludable per als adolescents
Una bona nutrició és bàsica en els anys de l’adolescència, però també pot ser tot un repte, ja que els adolescents desenvolupen les seves pròpies preferències.
Fes que els sigui fàcil obtenir menjar saludable. Tingues a la seva disposició menjar simple i atractiu: des de fruites i verdures ja tallades fins a batuts, fajitas integrals, sopes i sandvitxos.
Alhora que creixen les seves necessitats nutricionals, els adolescents també s’enfronten a reptes emocionals i això pot provocar que mengin massa, que se saltin menjars o que facin dieta. Estigues atent a qualsevol patró d’alimentació no saludable.
4. Adapta l’alimentació a l’etapa de la maduresa
Quan entrem a la maduresa, el nostre metabolisme s’alenteix. Necessitem menys calories, però se’ns fa difícil abandonar els antics hàbits. En aquest moment, pot ajudar-nos el fet de menjar de manera conscient.
Posa la taula, apaga els teus dispositius i assaboreix cada mos
Posa la taula, apaga els teus dispositius electrònics i assaboreix cada mos. Tindràs més sensació de sacietat després dels menjars i menys temptacions de picar. Modera la ingesta d’alcohol i no t’oblidis de la teva ampolla d’aigua.
I si la mida de les teves racions ha crescut amb els anys, ara també és el moment de trobar alguns suggeriments per a racions.
5. En fer-te gran, tria millor el menjar
Tant si és perquè canvien els gustos com per problemes dentals o per una medicació o malaltia, sol passar que la gent perd la gana en fer-se gran. Tot i que disminueixen les necessitats d’energia, una bona alimentació continua sent essencial per a la gent gran. I mai no és tard per posar en pràctica canvis positius.
Si tu o una persona gran de la teva família no podeu comprar sovint productes frescos, encarregueu-los per Internet. O compreu fruites i verdures congelades o enllaunades, perquè poden ser tan saludables com els productes frescos. Llegiu les etiquetes per evitar que no duguin massa sucre o sodi i recordeu beure molta aigua.
Si la pèrdua de pes es converteix en un problema, valoreu ingerir un suplement líquid o una beguda substitutiva d’un menjar. Els suplements actuals són una manera saborosa de cobrir mancances de nutrients, calories i proteïnes.