Per increïble que sembli, les investigacions suggereixen que la nostra dieta i estil de vida afecten també la salut dels nostres fills i, fins i tot, la dels nostres néts. I això, òbviament, vol dir que l’estil de vida dels nostres avantpassats també podria estar repercutint en nosaltres.
Què és l’epigenètica?
Els científics coneixen cada vegada millor com el nostre entorn afecta els nostres gens. La disciplina que ho estudia és l’epigenètica, que significa literalment “per sobre de la genètica”. Aquest camp estudia la informació que es troba damunt de la seqüència de caràcters que constitueix el nostre ADN.
Imagina que la seqüència del nostre ADN és un manual d’instruccions sobre com crear el nostre cos. Sovint es descriu també com el procés pel qual determinats gens del nostre ADN s’activen o es desactiven a partir d’alguna cosa que ens passa.
Així, el descobriment que la nostra alimentació i forma de vida tenen repercussió en la nostra epigenètica i, per tant, en els nostres gens, significa que també poden afectar els gens dels nostres descendents, atès que nosaltres els transmetem el nostre ADN.
Mantenir una alimentació i un estil de vida saludables ja és prou important si pensem en nosaltres mateixos, però encara més si afecta també a generacions futures. Per això és tan important la recerca en aquest camp. Com més comprenguem com el nostre estil de vida afecta els nostres gens, millor comprendrem quines conductes hem de practicar més sovint i quines menys.
Recerca internacional
El Consorci EpiGen és un dels projectes de recerca epigenètica més grans del món. Es tracta d’una col•laboració d’investigadors, entre el sector públic i el privat, amb seu al Regne Unit, Nova Zelanda i Singapur.
Nestlé va començar a treballar amb EpiGen el 2011 i recentment s’ha compromès a invertir 22 milions de francs suïssos per a una associació de recerca de sis anys de durada. El tipus de treball que fa EpiGen ens ajuda a comprendre fins a quin punt la nutrició afecta la genètica. Els investigadors estan estudiant com la dieta i l’estil de vida de les dones embarassades afecten els gens dels seus bebès. Fins i tot els canvis epigenètics més insignificants poden repercutir en el creixement i el desenvolupament saludables dels seus fills en el futur.
“Participar en una recerca tan capdavantera d’un camp tan essencial i emocionant ens permetrà crear productes que tinguin un efecte positiu demostrat sobre la salut de les mares i els seus fills”, afirma Stefan Catsicas, director de Tecnologia de Nestlé.
La nutrició durant l’embaràs i la primera infància
Amb aquesta recerca, es pretén millorar la nutrició i reduir els problemes relacionats amb l’embaràs, com la diabetis gestacional. Aquesta afecció repercuteix tant en el creixement i el desenvolupament dels nens com en la salut futura de la mare.
Des del 2006, EpiGen ha fet descobriments importants en les àrees de nutrició materna i de primera infància. Segons els investigadors, una dieta baixa en hidrats de carboni durant l’embaràs està relacionada amb canvis químics en algunes parts de l’ADN dels bebès. Aquests canvis poden indicar un risc més alt de patir sobrepès o obesitat durant la infància. El que això posar en relleu és, d’una banda, la importància d’una bona nutrició i, de l’altra, els riscos a llarg termini de no proporcionar aquesta bona nutrició.
Si bé aquest camp científic encara està donant els seus primers passos, ja ha servit per conèixer millor aspectes de l’adaptació i les reaccions del cos a l’entorn. De ben segur que ens aportarà més informació sobre com cuidar la nostra salut, la dels nostres fills i potser, fins i tot, la dels fills dels nostres fills.