L’aigua potable, una gran font de beneficis per a les comunitats
Disposar de sistemes d’aigua potable i sanejament significa evitar exposar-se a innombrables malalties. Cada any moren milers de persones de malalties provocades per sistemes d’aigua, sanejament i higiene inadequats. A part de la pneumònia, la diarrea és la principal causa de mort en nens menors de cinc anys.
Els beneficis de tenir una font d’aigua potable en una comunitat són molt importants. Si no cal que les dones i les nenes caminin quilòmetres per anar a buscar aigua cada dia, vol dir que disposen de més temps per estudiar. Amb això, augmenten els índexs d’alfabetització. I, si les escoles construeixen unes instal·lacions sanitàries adequades, les noies passen més temps a l’escola i menys a casa.
Nacions Unides calcula que cada franc suís invertit en aigua i sanejament es converteix en 4 francs suïssos de rendiment econòmic. Per això, invertir en aquest aspecte és una manera molt eficaç de crear comunitats més fortes i resilients.
Aigua potable i sistemes de sanejament per a 110.000 persones
A la Costa d’Ivori, Àfrica Occidental, el 63 % de la població no té accés a un sistema de sanejament adequat. Sovint, les persones han de caminar quilòmetres per recollir aigua que potser ni tan sols és potable, a banda que fan servir uns antihigiènics banys compartits a l’aire lliure.
La Federació Internacional de la Creu Roja (IFRC) treballa a la Costa d’Ivori per facilitar l’accés a l’aigua potable, a sistemes de sanejament i a mètodes d’higiene.
Com a soci empresarial més antic de la IFRC, en els darrers deu anys Nestlé ha ajudat a fer arribar aigua potable i sistemes de sanejament a gairebé 110.000 persones de les comunitats productores de cacau de la Costa d’Ivori. S’hi han construït o reformat un total de 181 bombes d’aigua i 93 blocs de banys escolars, a banda de més de 7.000 lavabos familiars.
L'educació també ha format part essencial d’aquesta iniciativa. Així, des del 2007 s’han establert més de 200 comitès d’aigua i sanejament comunitaris i 93 clubs escolars d’higiene. Els seus membres promouen la higiene en les seves comunitats. Ensenyen les persones a emmagatzemar aigua de manera segura, a construir instal•lacions sanitàries adequades i a fer que els nens es rentin les mans correctament. De vegades, les mesures més simples són les que aconsegueixen els millors resultats.
“Els nostres néts no patiran…”
Adjoua és una vídua de 55 anys del llogaret de Ndri Koffikro al sud de la Costa d’Ivori. Recorda que, des que era jove, el desig més gran de la seva comunitat era tenir accés a aigua potable. Tradicionalment, per obtenir aigua els habitants depenien de les llacunes i d’un riu que estava a dos quilòmetres.
Ara tenen accés a instal·lacions d'aigua potable i sanejament
Abans de comprometre’s a construir un punt de recollida d’aigua al seu poble, la IFRC es va assegurar que es pogués organitzar un sistema viable de gestió de l’aigua amb els membres de la comunitat. Un comitè de gestió supervisa el funcionament i el manteniment del punt d’aigua i gestiona la comptabilitat relacionada amb els ingressos generats per la venda de l’aigua.
Així garanteix que la inversió feta en el punt d’aigua es mantingui per a les generacions futures. “Ara, els membres de la meva comunitat i jo tindrem més temps i energia per cuidar-nos de les nostres famílies i de les activitats del camp”, comenta Adjoua. “Els nostres néts no patiran totes les penúries que hem passat nosaltres.”
L’aigua potable i una millor higiene ajuden a reduir la càrrega que suposen les malalties per a les famílies i deixen més temps a les dones per obtenir els seus propis ingressos. A més, acabar amb les deposicions a l’aire lliure significa augmentar la seguretat de les persones, particularment de nit, a banda de mantenir la terra més neta i les collites més sanes.
Avenços significatius
Prop de 768 milions de persones encara no disposen d’accés a una font adequada d’aigua potable i el 40 % d’aquestes persones és a l’Àfrica subsahariana. Encara queda molt de camí per recórrer, però s’estan fent progressos.
Amb el programa en marxa i recollint èxits a la Costa d’Ivori, ja s’ha iniciat la propera fase del projecte a Ghana, on s’estan construint diversos pous. Cap al final del 2017, més de 76.000 persones de les comunitats productores de cacau amb les quals treballa Nestlé tindran un accés millorat a sistemes d’aigua potable i sanejament.
També a Etiòpia hi ha en curs un projecte similar per millorar l’accés a l’aigua potable en comunitats productores de cafè i en comunitats que viuen prop de les fàbriques de Nestlé.
Pel fet d’oferir uns coneixements bàsics sobre higiene, a més de l’accés a l’aigua potable, el programa de la IFRC garanteix que perdurin els beneficis sanitaris de la seva tasca.