Nestlé, any per any
La nostra història comença el 1866, quan Henri Nestlé crea un revolucionari aliment infantil i, el 1905, l'empresa que havia fundat es fusiona amb l'Anglo-Swiss Condensed Milk Company per formar el que avui dia es coneix com el Grup Nestlé. Aquesta època veu com les ciutats s'expandeixen i el ferrocarril i el vaixell de vapor contribueixen a la reducció del preu de les matèries primeres, el que estimula el comerç internacional de béns de consum.
Fets rellevants
1866

El fundador de Nestlé, el farmacèutic alemany Henri Nestlé, llança la seva "farine lactée" ("farina lacteada") a Vevey (Suïssa). Creada per Nestlé perquè la consumissin nadons que no podien prendre el pit, combina llet de vaca, farina de blat i sucre per tal de frenar l'elevada taxa de mortalitat infantil. En aquesta època, es comença a utilitzar l'ara icònic logotip del "niu" (nest, en anglès).

Els germans Charles i George Page, d'origen nord-americà, contribueixen a la fundació de l'Anglo-Swiss Condensed Milk Company. Aprofitant l'abundant producció de llet fresca a Suïssa, apliquen els coneixements que han adquirit al seu país per fundar a la ciutat de Cham el primer centre de producció de llet condensada d'Europa. Comencen a distribuir el seu producte a ciutats industrials europees sota la marca Milkmaid, comercialitzant-la com una alternativa segura i no perible a la llet fresca.
1875

Henri Nestlé ven la seva empresa i la seva fàbrica de Vevey a tres empresaris locals. Aquests contracten químics i treballadors qualificats per ajudar a expandir la producció i les vendes.
1878

Neix una ferotge competència entre Nestlé i Anglo-Swiss perquè ambdues comencen a comercialitzar versions similars dels productes originals de l'altra: llet condensada i cereals infantils. Les dues empreses expandeixen les seves vendes i la seva producció a d'altres països.
1882-1902

El 1882, l'Anglo-Swiss s'expandeix als Estats Units, però la mort de George Page frustra els seus plans. El 1902 ven les seves operacions nord-americanes, el que facilita el camí per a una eventual fusió amb Nestlé.
1904

Nestlé comença a vendre xocolata per primera vegada en fer-se càrrec de les exportacions de Peter & Kohler. El mateix Henri Nestlé té un paper clau en el desenvolupament de la xocolata amb llet, ja que a partir de 1875 comença a subministrar llet condensada al seu veí de Vevey, Daniel Peter, que aquest fa servir per crear el primer producte comercial d'aquest tipus durant la dècada de 1880.
El 1905 Nestlé & Anglo-Swiss compta amb més de 20 centres de producció i comença a utilitzar filials a l'estranger per establir una xarxa de vendes que abasteix Àfrica, Àsia, Llatinoamèrica i Austràlia. Amb la Primera Guerra Mundial a l'horitzó, es beneficia del període de prosperitat conegut com la "Belle Époque" i es converteix en una empresa mundial de productes lactis.
Fets rellevants
1905

Anglo-Swiss i Nestlé es fusionen per formar la Nestlé & Anglo-Swiss Milk Company. L'empresa té dues seus, a Vevey i a Cham, i obre una tercera a Londres per impulsar l'exportació de productes lactis. Durant diversos anys amplia la seva gamma, que inclou ara llet condensada sense edulcorants i llet esterilitzada.
L'esclat de la guerra el 1914 provoca un increment de la demanda de llet condensada i xocolata, però l'escassetat de matèries primes i les limitacions al comerç transfronterer limiten la producció de Nestlé & Anglo-Swiss. Per solucionar aquest problema, l'empresa adquireix plantes de processat als Estats Units i Austràlia, i en finalitzar la guerra disposa de 40 centres de producció.
Fets rellevants
1914

La guerra es propaga per tot Europa i afecta negativament la producció, però les hostilitats també impulsen la demanda dels productes lactis de Nestlé sota la forma d'importants contractes governamentals.
1915

La llet condensada es conserva molt de temps i és fàcil de transportar, el que la fa popular entre les forces armades. El 1915, per exemple, l'exèrcit britànic comença a distribuir llet condensada Nestlé enllaunada entre les seves tropes com a part de les seves racions d'emergència. La gran demanda d'aquest producte obliga les plantes de processament de llet de l'empresa a treballar sense descans.
1916

Nestlé & Anglo-Swiss adquireix l'empresa làctica noruega Egron, que havia patentat un procés d'assecat per polvorització per a la producció de llet en pols, un producte que el nou propietari comença a comercialitzar.
1917-1918

L'escassetat de llet a Suïssa obliga a Nestlé & Anglo-Swiss a distribuir gratuïtament subministraments de llet fresca per abastir els habitants de pobles i ciutats. Per satisfer la demanda de llet condensada de les nacions en conflicte, l'empresa compra plantes de processat als Estats Units i signa acords de subministrament amb empreses australianes que posteriorment adquireix.
Finalitzada la guerra, la demanda militar de llet enllaunada cau en picat, fet que suposa una greu crisi per a Nestlé & Anglo-Swiss el 1921. L'empresa es recupera, però torna a trontollar a causa de la caiguda de Wall Street el 1929, que redueix el poder adquisitiu dels consumidors. No obstant això, aquesta època porta també molts aspectes positius: el cos directiu de l'empresa es professionalitza, se centralitza la investigació i es comercialitzen productes nous com Nescafé.
Fets rellevants
1921-1922

El 1921 la caiguda de preus i l'excés d'estoc condueixen a la primera, i de moment única, crisi financera de Nestlé & Anglo-Swiss. El banquer Louis Dapples s'incorpora com a director de crisi i anima l'empresa a nomenar administradors professionals per primera vegada. Se centralitza l'administració i la investigació es consolida en un únic laboratori a Vevey (Suïssa).
1929

Nestlé & Anglo-Swiss adquireix l'empresa de xocolata més important de Suïssa, Peter-Cailler-Kohler, els orígens es remunten a 1819, quan François Louis Cailler crea una de les primeres marques de xocolata suïssa, Cailler. La xocolata passa a ser part integral de l'activitat comercial de Nestlé & Anglo-Swiss.
1934

Es llança per primera vegada a Austràlia la beguda de xocolata maltejata Milo, amb tant èxit que posteriorment s'exportarà per a la venda en altres països. L'empresa continua desenvolupant aliments infantils i per a nadons durant el període d'entreguerres, i al 1934 comercialitza Pelargón, una llet completa en pols per a nadons enriquida amb bacteris àcid-làctics per millorar la seva digestibilitat.
1936

La gran competència en el mercat de la xocolata suïssa anima Nestlé-Peter-Cailler-Kohler a innovar amb el llançament de la xocolata blanca Galak, i Rayon, una xocolata amb mel i bombolles d'aire, a l'any següent. Les vitamines són un argument important per a la venda de productes saludables durant la dècada de 1930. Nestlé llança al mercat el suplement vitamínic Nestrovit al 1936.
1938

Es comença a comercialitzar Nescafé com "extracte de cafè pur en pols" que conserva el sabor natural del cafè però es prepara simplement afegint aigua calenta. El producte és una idea original de Max Morgenthaler, que havia començat a treballar-hi el 1929, quan el govern brasiler va acudir a Nestlé & Anglo-Swiss per trobar una sortida al seu gran excedent de cafè.
L'esclat de la Segona Guerra Mundial el 1939 afecta pràcticament tots els mercats, però Nestlé & Anglo-Swiss continuen treballant en circumstàncies difícils per proveir tant a la població civil com a les forces armades. El 1947 l'empresa afegeix les sopes i condiments Maggi a la seva gamma de productes i adopta el nom de Nestlé Alimentana.
Fets rellevants
1939

Tement una possible ocupació de Suïssa per les potències de l'Eix, Nestlé & Anglo-Swiss trasllada part de la seva direcció a una nova seu a Stamford (Estats Units) que es converteix en la segona seu de l'empresa durant el conflicte. Els combats impedeixen a Nestlé exportar llet des d'Europa, per la qual cosa proveeix a Àfrica i Àsia des dels Estats Units, i expandeix la seva producció a Llatinoamèrica.
1942-1945

La Segona Guerra Mundial alenteix inicialment les vendes de Nescafé, però aquestes es reposen mentre les hostilitats es perllonguen. Amb l'entrada dels Estats Units en el conflicte, les marques de Nestlé guanyen popularitat ràpidament entre el personal militar nord-americà. Finalitzada la guerra, Nescafé forma part dels subministraments d'ajuda CARE distribuïts al Japó i Europa. Nestea fa la seva aparició a finals de la dècada dels 40.
1947

Nestlé & Anglo-Swiss es fusionen amb l'empresa suïssa Alimentana, que produeix les sopes, brous i condiments Maggi, i adopta el nom de Nestlé Alimentana. La història de Alimentana es remunta a 1884, quan Julius Maggi desenvolupa una sopa deshidratada rica en proteïnes per fer front a la desnutrició.
El període de postguerra es caracteritza per un augment de la prosperitat. Nord-americans i europeus compren aparells destinats a fer-los la vida més fàcil, com neveres i congeladors. També prefereixen els aliments pràctics, una necessitat que Nestlé Alimentana satisfà amb nous productes, com Nesquik i els menjars preparats Maggi.
Fets rellevants
1948

Nestlé Alimentana llança als Estats Units Nestea, un te soluble fabricat amb el mateix mètode que Nescafé, i que es pot servir fred o calent. Nesquik, que es dissol fàcilment en llet freda, es comercialitza igualment als EUA i es converteix en un èxit de vendes.
1954

Els cereals infantils Nestlé es comercialitzen des de 1948 com a producte en pols, però ara canvien el seu nom pel de Cerelac. Disponible originalment en forma de cubs de brou, la marca de condiments Fondor, de Maggi, comença a comercialitzar en pols. Envasats en pràctics pots, ara es poden utilitzar com a condiment tant al menjador com a la cuina.
1957
Es produeix el llançament de raviolis enllaunats de la marca Maggi. El seu enorme èxit anima Nestlé a comercialitzar més menjars preparats en llauna, creant un nou segment en creixement.
Les adquisicions de Nestlé permeten introduir-se en nous sectors en ràpid creixement, com el dels aliments congelats, a més d'ampliar les seves activitats tradicionals en el sector de la llet, el cafè i els aliments enllaunats. Durant la dècada dels 70, l'empresa diversifica la seva activitat en introduir-se en el camp dels productes farmacèutics i la cosmètica. Comença a atreure les crítiques de grups d'activistes que al·leguen que la seva forma de comercialitzar aliments infantils és poc ètica. Nestlé es converteix posteriorment en una de les primeres empreses en aplicar el codi de l'OMS per als substitutius de la llet materna en totes les seves divisions.
Fets rellevants
1960

La demanda de gelats creix en augmentar el nombre de llars que compren congeladors. Nestlé adquireix l'empresa de producció alemanya Jopa i la francesa Heudebert-Gervais per capitalitzar aquest creixement, a les quals afegeix la marca suïssa Frisco el 1962. L'empresa adquireix també l'empresa britànica d'aliments enllaunats Crosse & Blackwell.
1962

Nestlé compra al fabricant suec Marabou la marca d'aliments congelats Findus i la distribueix en mercats internacionals. Findus és una de les primeres empreses en vendre aliments congelats a Europa, a partir de 1945.
1968
Els productes lactis refrigerats són cada vegada més populars. Nestlé compra l'empresa francesa productora de iogurt Chambourcy. Aquest últim llança, a principis dels 70, la gamma de iogurts Sveltesse, destinada a consumidors conscienciats amb la seva salut i preocupats pel seu pes.
1969
Nestlé s'introdueix en el mercat de l'aigua mineral mitjançant la compra d'una participació en la marca d'aigües francesa Vittel.
1973

Amb la intenció d'ampliar la seva gamma d'aliments enllaunats i congelats en els mercats anglosaxons, Nestlé compra l'empresa d'aliments congelats nord-americana Stouffer Corporation i adquireix l'empresa productora d'aliments enllaunats Libby, McNeill & Libby al 1976.
1974
Nestlé es diversifica per primera vegada més enllà de l'àmbit del sector d'alimentació i begudes, convertint-se en accionista minoritari de la firma cosmètica mundial L'Oréal.
1977
Després de canviar la seva denominació a Nestlé SA, l'empresa segueix endavant amb la seva estratègia de diversificació, adquirint l'empresa de productes farmacèutics i oftalmològics Alcon Laboratories. La disminució de les taxes de lactància porta alguns activistes a qüestionar les estratègies de màrqueting d'aliments per a nadons d'empreses com Nestlé. El 1977 criden a boicotejar els productes Nestlé.
Després d'anys de creixement, Nestlé elimina marques no rendibles i promou aquelles que satisfan el seus consumidors, cada vegada més sensibilitzats amb la seva salut, d'acord amb els seus nous principis de "Nutrició, salut i benestar". L'empresa s'expandeix als Estats Units, Europa de l'Est i Àsia i ambiciona aconseguir el lideratge mundial en aigua, gelats i aliments per a mascotes.
Fets rellevants
1981
Stouffer's Lean Cuisine, una gamma de menjars congelats baixos en greix i calories, comença a distribuir-se amb un espectacular èxit de vendes. Nestlé i L'Oreal funden Galderma com a empresa conjunta en el camp de la dermatologia. L'Assemblea Mundial de la Salut adopta el codi de l'OMS sobre els substituts de la llet materna, i Nestlé és una de les primeres empreses en desenvolupar polítiques basades en l'esmentat codi i aplicar-les en totes les seves divisions.
1985

Amb la compra de la Carnation Company nord-americana per 3.000 milions de dòlars, Nestlé afegeix marques com Carnation i Coffe-Mate a la seva cartera. També s'introdueix al camp dels aliments per a mascotes en adquirir la marca Friskies.
1986

La història de Nespresso neix amb una idea senzilla: aconseguir que qualsevol persona sigui capaç de preparar la tassa de cafè perfecta, amb resultats abans només a l'abast dels professionals.
1988

Nestlé compra l'empresa de rebosteria britànica Rowntree Mackintosh i suma marques com KitKat, After Eight i Smarties a la seva cartera. Compra, a més, el grup de pasta, salses i confiteria italiana Buitoni-Perugina.
1991
Nestlé crea l'empresa conjunta Cereal Partners Worldwide, juntament amb General Mills, amb la finalitat de produir i comercialitzar cereals per esmorzar a tot el món. Crea així mateix una altra empresa conjunta amb The Coca-Cola Company, fundant així Beverage Partners Worldwide, per fabricar i comercialitzar marques com Nestea.
1992

Nestlé es posiciona en el mercat de les aigües minerals amb la compra del grup francès Perrier. El 1993 crea Nestlé Sources Internationales com a divisió d'aigües independent, rebatejada com Nestlé Waters al 2002.
1997
El nou conseller delegat, Peter Brabeck-Letmathe, veu un gran potencial de creixement en el sector de la nutrició personalitzada. Articula la posició de Nestlé com a líder en "Nutrició, salut i benestar" quan el mil·lenni arriba a la seva fi.
1998

Nestlé compra l'empresa d'aigües minerals italiana Grup Sanpellegrino. Nestlé Pure Life comença a distribuir-se en països en vies de desenvolupament per tal de garantir la disponibilitat d'aigua potable; Aquarel inicia la seva comercialització a Europa dos anys més tard.
2000

Posada en marxa la Iniciativa Agrícola Sostenible Nestlé (SAIN, per les sigles en anglès) per promoure la col·laboració amb agricultors locals. La seva fi és millorar la seva qualitat de vida i garantir un subministrament sostenible de matèries primeres.
2001

Nestlé compra l'empresa d'aliments per a mascotes de la companyia nord-americana Ralston Purina i la fusiona amb Nestlé Friskies Petcare per crear un nou líder de mercat en aquest sector: Nestlé Purina Petcare.
2002

Després de l'expansió de la seva divisió de gelats durant els 90, Nestlé adquireix els drets per comercialitzar del fabricant de gamma alta Häagen-Dazs als Estats Units i Canadà, a més de comprar Mövenpick i Dreyer 's Grand Ice Cream el 2003. Adquireix, així mateix, l'empresa d'aliments congelats Xef America per 2.600 milions de dòlars.
Nestlé posa en marxa el seu model d'RSC de Creació de Valor Compartit i llança el Nestlé Cocoa Plan i el Nescafé Plan per desenvolupar cadenes de subministrament sostenibles de cafè i cacau. Al mateix temps que consolida la seva posició en segments tradicionals com fórmules per a lactants i aliments congelats, Nestlé dedica més atenció a la nutrició mèdica.
Fets rellevants
2006
Nestlé posa en marxa el seu model de Creació de Valor Compartit, segons el qual, tota acció realitzada en benefici dels accionistes ha de generar també valor en les comunitats on opera i en la societat en general. Nestlé adquireix l'empresa de productes per al control de pes Jenny Craig i el fabricant de cereals per esmorzar australià Uncle Toby
2007
El seu creixent interès per la nutrició mèdica condueix Nestlé a adquirir Novartis Medical Nutrition. També compra l'empresa d'aliments per a nadons Gerber i la signatura d'aigües minerals suïssa Sources Minerals Henniez.
2009

La celebració del primer fòrum sobre Creació de Valor Compartit a Nova York reuneix experts per debatre problemes mundials en l'àmbit de la nutrició, l'aigua i el desenvolupament rural, així com el paper de l'empresa privada en la seva resolució. El fòrum comença a celebrar-se anualment. Nestlé crea aquest mateix any una divisió de serveis d'alimentació denominada Nestlé Professional.
2010

Nestlé adquireix la divisió de pizzes congelades de Kraft Foods. Nestlé llança el Cocoa Plan i el Nescafé Plan amb el propòsit d'establir cadenes de subministrament sostenibles de cacau i cafè, millorar les condicions socials en les comunitats productores i assegurar la seva rendibilitat.
2011

Fundació de Nestlé Health Science i el Nestlé Institute of Health Sciences per a la investigació de productes nutricionals amb base científica destinats a prevenir i tractar malalties cròniques. Nestlé es converteix en la primera empresa d'alimentació que col·labora amb la Fair Labor Association (FLA) per ajudar a posar límit al treball infantil en la cadena de subministrament del cacau.
2012
Nestlé adquireix Wyeth Nutrition, abans Pfizer Nutrition, per 11.900 milions de dòlars per reforçar la seva posició en nutrició infantil.
2013
Nestlé Health Science compra l'empresa d'aliments d'ús mèdic Pamlab, especialitzada en nutrició de pacients amb trastorns com deteriorament cognitiu lleu o depressió. Venda de l'empresa de productes per al control de pes Jenny Craig a Amèrica i Oceania.
2014

Amb la creació de Nestlé Skin Health, Nestlé es fa amb el control total de l'empresa conjunta Galderma que va crear amb L'Oréal el 1981. Les dues empreses posen fi a la seva aliança d'empreses de suplements nutricionals cosmètics, Innéov, creada el 2002. Galderma adquireix posteriorment alguns dels seus actius.
2015

Nestlé llança Cailler, la marca de xocolata suïssa més antiga que existeix, com el seu primer xocolata d'altíssima gamma mundial. Venda de l'empresa d'aliments congelats francesa Davigel.
2016
Nestlé celebra el seu 150 aniversari. Una part del negoci de gelats, culinaris ultracongelats i productes lactis creen Froneri, una joint venture amb el fabricant de gelats de Regne Unit R&R.
2017
Nestlé anuncia que explorarà opcions estratègiques per al seu negoci de xocolates als Estats Units i ampliarà la seva cartera de productes de cura de la salut amb l'adquisició d'Atrium *Innovations. Aquesta decisió reafirma la cerca de Nestlé d'oportunitats de creixement en la cura de la salut del consumidor, i complementa l'interès de la companyia en categories d'aliments i begudes d'alt creixement, com a cafè, mascotes, nutrició infantil i aigua embotellada. Les inversions als Estats Units també es realitzen en cafè Chameleon Cold-Brew, Blue Bottle Coffee, Sweet Earth i Freshly.
2018
Nestlé i The Coca-Cola Company finalitzen l’empresa conjunta Beverage Partners Worldwide.