L'experiència d'Amin i Alberto a Alemanya"No és fàcil aixecar-se tan d'hora", respon Amin a la pregunta sobre quin és el seu major repte a Alemanya. Però aquest no és l'únic desafiament d'Amin en la seva nova vida. Ha d'afrontar la seva vida laboral diària amb la dificultat afegida de l'idioma alemany, ha de trobar pis, anar al metge i fer nous amics.

Però l'aprenent d'enginyeria mecatrònica no està sol amb la seva integració al nou país. El seu company espanyol Alberto, que també s'ha mudat a Mainz aquest estiu, comparteix els mateixos problemes que Amin.

En total cinc joves espanyols han tingut ocasió de marxar a l'estranger per treballar com a aprenents a Nestlé Alemanya. Una gran oportunitat per a ells, ja que a Espanya més de la meitat dels joves menors de 25 es troben en situació d'atur, malgrat els primers signes de recuperació econòmica que mostra el país. Això va facilitar una mica les coses a l'hora de deixar a les seves famílies i amics. "Dir adéu a la meva família va ser dur, i vaig passar molts moments de nostàlgia", recorda Albert. "Però ara és més fàcil, perquè ja no estic nerviós ni espantat com al principi."

Contacte intens i un gran suport

La comunicació moderna amb Viper, Whatsapp i Skype fa que el contacte regular amb la família sigui possible i fàcil. "Tinc millor relació amb els meus pares ara que abans quan vivíem junts a casa", comenta Amin amb un somriure als llavis, i el seu amic Alberto assenteix amb el cap.

Els dos nois, de 19 i 21 anys respectivament, s'han adaptat molt bé. Això ha estat en gran mesura gràcies al director de Recursos Humans de la planta, el Sr. Thomas Eisleben, que els ha ajudat, per exemple, amb les visites al metge i a trobar pis.

"Per descomptat es tracta d'una situació nova, tant per a nosaltres com per als instructors, però de seguida ens vam adonar que l'idioma no és tan important com pensàvem", explica Thomas Eisleben, que no dubta a elogiar als seus nous hostes: "Amin i Alberto s'han integrat molt bé, estan motivats i aprenen ràpid. "Quatre hores d'alemany a la setmana i el contacte directe amb els seus companys ajuden molt a desenvolupar-se amb l'idioma.

Oportunitats per als joves europeus

"Volem crear cinc llocs d'aprenent i cinc places per a estudiants en pràctiques cada any durant els pròxims tres anys a Alemanya. Els llocs són per a joves que visquin en països amb alts índexs d'atur", explica Thomas Eisleben.

Aprenents de la iniciativa Nestlé needs Youth assistint a classes
La iniciativa Nestlé needs Youth ajuda a molts joves a trobar feina i poder-se formar en un altre país.

Ens parla de la "Iniciativa d'Ocupació Juvenil". Més de 8000 joves ja han trobat feina en diverses zones d'Europa des que el programa es va iniciar al novembre de 2013. Nestlé Alemanya ofereix més de 500 llocs cada any, ja sigui directament amb un contracte laboral o bé com estades de pràctiques per a la formació professional. Nestlé va un pas més enllà: Laurent Freixe, Conseller Delegat de Nestlé, va presentar la "Alliance for Youth" al juny de 2014. Aquesta aliança es va fundar a Europa al costat d'altres 150 companyies associades amb l'objectiu de combatre la desocupació juvenil. Aquest programa ha de servir per crear encara més llocs de treball.

Els joves aprenents estan encantats amb la seva nova vida a Alemanya. Almenys el menjar és molt bo. "M'agraden les salsitxes i el Schnitzel", explica Albert. Però tots dos coincideixen en una cosa a la qual mai s'acostumaran d'Alemanya: "l'aigua amb gas".