Aclariment de Peter Brabeck-Letmathe, expresident de Nestlé, en referència a l'aigua com a dret humà


Considera l'expresident de Nestlé, Peter Brabeck-Letmathe, que l'aigua és un dret humà?

Sí. Peter Brabeck-Letmathe creu que l'agua és un dret humà i que qualsevol persona, en qualsevol lloc del món, té dret a disposar d'aigua neta i segura per beure i sanejar-se.

Aigua sobre mans

Però què vol dir quan afirma que l'aigua no és "gratis"?

El senyor Brabeck comparteix la visió de Nacions Unides que "al planeta hi ha aigua suficient per a 7.000 milions de persones, però està distribuïda de forma desigual, i massa està desaprofitada, contaminada i gestionada de forma insostenible".

D'acord amb l'ONU-Aigua, l'escassetat d'aigua afecta ja tots els continents.Prop de 1.200 milions de persones, o almenys una cinquena part de la població mundial, viu en àrees d'escassetat física d'aigua, i 500 milions de persones estan en vies de trobar-se en la mateixa situació.

El Sr. Brabeck sempre ha manifestat que totes les persones haurien de tenir accés gratuït a l'aigua que necessiten per beure i per sanejar-se, independentment del lloc del món on visquin.

Tanmateix, creu que no és just que més de 2.000 milions de persones a tot el món món manquin fins i tot d'un simple lavabo i més de mil milions no tinguin accés a cap tipus de font d'aigua potable millorada, mentre que en altres parts del món la gent pot utilitzar quantitats excessives d'aquest bé tan preuat i cada cop més escàs per a propòsits no essencials, sense fer front a cap cost per a la seva infraestructura.

En relacions públiques això s'anomena spin. No serà que s'està retraient a causa de les crítiques qua ha rebut a Internet?

No. El Sr. Brabeck fa anys que abandera els esforços del sector per conscienciar el món sobre el problema de l'escassetat d'aigua.

Ha explicat el seu punt de vista en relació amb el tema en nombroses entrevistes, panells de discussió i programes de televisió, incloent-hi, entre d'altres:


El Sr. Brabeck presideix el Grupo de Recursos Hídricos 2030, una iniciativa conjunta entre empreses, organitzacions governamentals i societat civil, l'objectiu de la qual és trobar solucions pràctiques per fer front a l'escassetat d'aigua.

També dirigeix la Iniciativa d'Aigua del Foro Econòmic Mundial, una influent associació pública-privada que explora possibles solucions a l'escassetat d'aigua i que fomenta el diàleg i la col·laboració entre els diferents grups d'interès.

Desde 2012 té un un blogdes d'on estimula el debat sobre el problema de la disponibilitat d'aigua a tot el món. Escriu periòdicament sobre les activitats que realitza per portar a l'agenda de polítiques públiques el problema de l'escassetat d'aigua i l'accés a l'aigua, com per exemple el fet d'advocar per l'accés universal a l'aigua potable i segura com a molt tard per al 2025.

I aleshores per què algunes organitzacions s'han querellat contra Nestlé?

Algunes persones están utilitzant un vídeo d'una entrevista que el Sr. Brabeck va concedir el 2005 per dir que pensa que tots els recursos hídrics haurien de privatitzar-se. Però senzillament, això és mentida.

El que ell defensa, i sempre ha estat així, és que es necessita una gestió de l'aigua més eficient per part de les persones, la indústria, l'agricultura i els governs.