1920-1929

Comença la producció de xocolata

La Lechera (1928)

La Lechera (1928)

Visita de los Infants a la fàbrica de La Penilla (1928)

Visita dels Infants a la fàbrica de La Penilla (1928)

1920-1929

Quinze anys després de la inauguració de la fàbrica de La Penilla, amb una presència ja consolidada a Espanya, es va constituir oficialment la Sociedad Nestlé, Anónima Española de Productos Alimenticios (AEPA), amb domicili social al número 41 de la Via Laietana de Barcelona.

Es van establir delegacions a Madrid, Santander, València, Sevilla i Bilbao, i les diverses visites que Alfons XIII i la família reial espanyola van realitzar a La Penilla durant el transcurs d’aquella dècada van donar com a resultat que l’1 de setembre de 1927 Nestlé revalidés el seu títol de “Proveedora oficial de la Real Casa”, mitjançant el qual se li autoritzava l’ús de l’escut d’armes de la Casa Reial a les factures i etiquetes dels seus productes.

En aquest mateix període, Nestlé va posar en marxa grans campanyes promocionals. La primera experiència en aquest sentit va tenir lloc el 1920 i va consistir en bescanviar etiquetes dels productes Nestlé per participacions de la Loteria de Nadal d’aquell any. L’iniciativa va saldar-se amb un gran èxit de púbic i fins i tot amb fortuna, perquè tres dels números repartits van resultar agraciats.

Per a la consolidació de la imatge pública de Nestlé, també va ser fonamental una activa política de publicacions que va materialitzar-se en prospectes, almanacs, i una mica més endavant, en els populars àlbums de cromos.

De 1923 data el primer almanac de Nestlé, titulat Harina Nestlé hace a los niños fuertes. El gran artista gràfic Rafael de Penagos va il·lustrar íntegrament la publicació corresponent a l’any 1928. En aquell moment, la fàbrica de La Penilla havia obert la seva nova línia de producció de xocolates en el marc de la segona gran fusió comercial de Nestlé.

El motiu pel qual l’empresa làctica va interessar-se pels productes basats en el cacau té el seu origen el 1875, quan Daniel Peter, amic de Henri Nestlé, crea per primera vegada la xocolata amb llet. Aquell invent, també revolucionari en el seu gènere, va marcar el començament d’una altra pròspera indústria d’abast mundial. El 1904, els seus fabricants van arribar a un acord de col·laboració amb Nestlé, fruit del qual la firma de Vevey es responsabilitzava de la distribució del producte en el mercat internacional. A partir d’aquell moment, les xocolates del grup van començar a comercialitzar-se a Espanya, on van assolir una gran acceptació.

L’1 de gener de 1929, Nestlé i Chocolats Suisses S.A. van assolit la fusió definitiva, que va donar com a resultat una nova societat amb tretze centres de producció de xocolata arreu del món, entre els quals hi havia el de La Penilla. La inauguració oficial de la nova línia de producció va córrer a càrrec de l’infant Don Jaime de Borbón. Nestlé obria així un altre capítol en la seva història.

Moments clau

  • 1920 Es funda la Sociedad Nestlé, Anónima Española de Productos Alimenticios (AEPA), amb seu a Barcelona
  • 1928 Nestlé fabrica xocolates amb les marques Peter, Cailler y Kholer
  • 1929 Neixen les xocolates Nestlé