1866-1905

Els orígens d'una gran empresa

Henri Nestlé

Henri Nestlé (1814 - 1890)

Primera fàbrica de Nestlé a Vevey (Suïssa)

Primera fàbrica de Nestlé a Vevey (Suïssa)

1866 - 1905

Henri Nestlé va néixer a la ciutat alemanya de Frankfurt el 10 d’agost de 1814. Amb 29 anys va traslladar-se a Suïssa i va instal·lar-se com a comerciant a la petita localitat de Vevey. Allà va dedicar-se a vendre mostassa, cereals i llums de petroli, a més de fundar una petita fàbrica de gas que durant un temps va proveir d’enllumenat públic la ciutat.

Emprenedor i apassionat per la investigació, Henri Nestlé va començar a preocupar-se per elaborar un producte alimentari que ajudés a combatre l’altíssima mortalitat infantil de l’època: un de cada cinc nens suïssos moria abans de complir el primer any de vida. Després de moltes proves, cap el 1866 va aconseguir una fórmula composta per llet, sucre i farina de blat, a la qual va batejar primer com Farina Alimentària i després com a Farina Làctia.

A partir d’aquell moment, Henri Nestlé va abandonar tots els seus projectes per concentrar-se en l’elaboració d’un nou producte. L’èxit va ser pràcticament immediat i el 1868 es llançava a conquerir el mercat internacional. El 1873 les vendes havien arribat fins als remots mercats d’ultramar i pujaven fins a mig milió de llaunes l’any. En aquells moments Henri Nestlé estava a punt de fer seixanta anys i va començar a buscar comprador per al seu negoci. Finalment, el 8 de març de 1875 signava el document mitjançant el qual transferia la fàbrica, la patent del producte, el nom i l’emblema del niu –que havia crea inspirant-se en el significat en alemany del seu propi cognom– a tres empresaris de Vevey: Jules Monnerat, Pierre-Samuel Roussy i Gustave Marquis.

Els nous propietaris van iniciar una activa política d’expansió industrial. Aleshores l’empresa va haver de competir amb Anglo Swiss Condensed Milk Company, una companyia també suïssa que havia començat la fabricació de llet condensada, un producte conegut als Estats Units des del 1856 per les seves especials propietats de conservació.

Totes dues companyies van entrar en una dura i llarga batalla comercial que a principis de 1905 va desembocar en una fusió comercial que va donar nom a la Nestlé & Anglo Swiss Condensed Milk Co. Nestlé va aportar nou centres de producció, quatre a Suïssa i cinc a l’estranger, incloent la fàbrica de La Penilla, a Espanya, acabada d’inaugurar.

Moments clau

  • 1866 Henri Nestlé crea la primera farina làctia
  • 1867 Neix l'empresa Nestlé amb seu a Vevey (Suïssa)
  • 1873 Primera fita rellevant de la història de Nestlé a Espanya: la importació per primera vegada de la Farina Làctia Nestlé
  • 1905 De la importació a la presència física a Espanya: Nestlé inaugura la seva primera fàbrica al país, situada en la localitat càntabra La Penilla de Cayón. D'aquí surt, al març, el primer pot de Farina Làctia Nestlé made in Spain