Què està fent Nestlé per proveir-se d’oli de palma sostenible?

Recolectores cargando las palmas en un camión

La posició de Nestlé respecte a l'oli de palma

Fem servir oli de palma a alguns dels nostres productes perquè funciona bé en moltes receptes. Es necessita molta menys terra de cultiu per conrear oli de palma en comparació amb altres alternatives d'origen vegetal, i el seu ús ens permet evitar l'ús de greixos animals.

Vam comprar al voltant de 460.000 tones d'oli de palma el 2016, a empreses processadores que l'obtenen a Malàisia, Indonèsia, Amèrica Llatina i Àfrica Occidental. La nostra ambició és aconseguir oli de palma d'origen 100% responsable per a 2020.

No obstant això, sempre que sigui possible, estem satisfent la demanda d'opcions sense oli de palma en els nostres productes amb receptes que no el contenen.

Quina relació hi ha entre l'oli de palma i la salut?

Utilitzem oli de palma refinat com a ingredient en diversos productes. Complim i sovint anem més enllà de totes les regulacions i lleis de seguretat alimentària rellevants, on sigui que operem.

Quan s'ingereixen com a part d'una dieta saludable, els aliments processats elaborats amb oli de palma (com brous, fideus fregits, masses, cobertures de xocolata o gelats) solen representar només una petita donació a la nostra ingesta diària de greixos saturats i no representen un risc per a la salut.

A Nestlé hem reduït significativament els greixos saturats en molts dels nostres productes des que vam adoptar una política corporativa (pdf, 1.5Mb) al respecte el 2009. El nostre objectiu per al 2020 és reduir els greixos saturats en un 10% en productes que no compleixen amb estrictes estàndards nutricionals, per donar suport a la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que només el 10% de les calories provinguin de greixos saturats.

Què està fent Nestlé per garantir un proveïment responsable d'oli de palma?

Estem treballant per augmentar la proporció d'oli de palma sostenible el que ens proveïm. Estem compromesos a obtenir oli de palma 100% obtingut de forma sostenible el 2020 - garantint que els proveïdors compleixin amb el nostre Estàndard de proveïment responsable (pdf, 2Mb).

Té disposicions per ajudar a protegir les molleres i les terres amb alt contingut de carboni, que són fonamentals per combatre la desforestació i per prevenir els conflictes socials que sorgeixen de possibles disputes sobre els drets sobre la terra.

Tots els nostres proveïdors han de complir amb les lleis i reglamentacions locals del nostre estàndard. No han de conrear oli de palma ni obtenir-lo d’àrees talades de bosc natural després del 31 de desembre de 2015. Han de respectar el consentiment lliure, previ i informat de les comunitats locals i indígenes, i protegir els boscos i torberes amb alt valor de carboni.

Amb el nostre soci Earthworm Foundation, actualment estem monitoritzant la nostra cadena de subministrament d'oli de palma. Ara podem rastrejar més del 90% de l'oli de palma que obtenim fins al molí d'origen i gairebé la meitat fins a la plantació.

Ens centrem en programes d'assistència tècnica per a petits agricultors, inclosa la iniciativa Earthworm "Rurality". L'enfocament dels petits agricultors és una forma directa de millorar el nostre abastiment responsable d'oli de palma i produir una diferència real en els mitjans de vida dels agricultors.

Ens comprometem a obtenir un oli de palma sostenible 100% certificat per la RSPO per a 2023. La RSPO té un paper important en impulsar el canvi de la indústria cap a l’oli de palma sostenible. Els donem suport en aquest objectiu.

També estem explorant la tecnologia blockchain per augmentar la traçabilitat en la nostra cadena de subministrament d'oli de palma.

Què està fent Nestlé per posar fi a la desforestació en la seva cadena de subministrament d'oli de palma?

Esperem que més del 90% dels nostres productes agrícoles clau es verifiquin com a lliures de desforestació a finals de 2020. Seguim compromesos en aconseguir el 100%, en línia amb el compromís que vam assumir el 2010.

En treballar amb els nostres proveïdors, estem millorant els estàndards de traçabilitat per a comprendre exactament d'on prové el nostre oli de palma.

El setembre de 2018, ens vam convertir en la primera empresa d’alimentació del món en implementar Starling, un servei per satèl·lit desenvolupat per Airbus i Earthworm Foundation, per monitorar el 100% de les nostres cadenes globals de subministrament d'oli de palma. Ampliarem el programa per cobrir les nostres cadenes de subministrament de polpa i paper el 2019, així com la soja en una etapa posterior.

Això ens va permetre publicar el nostre Informe de Transparència a l'abril de 2019, que utilitza dades de Starling per proporcionar informació sobre les tendències de desforestació observades prop dels molins d'oli de palma d'on ens abastim.

Amb tota aquesta informació, augmentem contínuament la nostra proporció d'oli de palma "d'origen responsable" que compleix plenament amb el nostre Estàndard d’abastiment responsable.

Ara podem rastrejar més del 90% de l'oli de palma que obtenim fins al molí d'origen i gairebé la meitat fins a la plantació.

En termes més generals, Nestlé dona suport al compromís del Consumer Goods Forum d'aconseguir zero desforestació neta 2020. Hem signat la Declaració de Nova York sobre Boscos (pdf, 1Mb) i som un membre actiu de Tropical Forest Alliance 2020.

Com atureu el treball forçós i els abusos contra els drets humans?

Els abusos dels drets humans no tenen cabuda en la nostra cadena de subministrament d'oli de palma, però són un problema en el sector. Necessitem una acció col·lectiva forta per abordar-los i elevar els estàndards entre indústries. En treballar amb d’altres, ens comprometem a posar fi a aquests abusos i garantir pràctiques laborals responsables.

A l'abril de 2018, vam llançar el nostre Pla d'acció global (pdf, 400Kb) per abordar els drets laborals a la nostra cadena de subministrament d'oli de palma. Aquest pla estableix els objectius, activitats i intervencions en les quals ens centrarem amb els nostres socis i altres actors de la indústria per abordar els problemes de treball forçós. Proporcionarem actualitzacions públiques periòdiques sobre el nostre progrés.

Al mateix temps, vam publicar una Avaluació de drets laborals independent de la nostra cadena de subministrament d'oli de palma a Indonèsia, basada en entrevistes amb més de 200 persones, inclosos treballadors de plantacions i molins, petits agricultors i membres de la comunitat local.

Volíem comprendre millor els impactes laborals reals i potencials a Indonèsia, i vam desenvolupar recomanacions sobre el paper que han d'exercir Nestlé i altres actors del sector (govern, societat civil, organismes de certificació, organitzacions internacionals i compradors d'oli de palma).

El novembre de 2017, vam anunciar una col·laboració amb Sime Derby Plantation (SDP) a Malàisia, per llançar una línia d'ajuda als treballadors, com un mecanisme de reclam per ajudar-los a informar, i a nosaltres per aturar els abusos dels drets humans i laborals.

Què ocorre amb l’informe "Burning down the House" de Greenpeace?

Estem profundament preocupats pels incendis forestals a Indonèsia i continuem monitorant la situació. Per ser clars, ens oposem fermament a la desforestació i estem compromesos a assegurar que cap dels nostres productes estigui associat a la desforestació. L'Estàndard de Proveïment Responsable de Nestlé, que inclou un requisit de No Desforestació, No Turba, No Explotació (NDPE), estableix un estàndard que esperem que compleixin tots els nostres proveïdors.

Sobre les acusacions fetes per Greenpeace, estem investigant i verificant casos de tala i crema de terres, igual que fem amb altres casos de desforestació. Immediatament deixarem d’abastir-nos de qualsevol proveïdor que estigui vinculat amb la desforestació. Ja hem eliminat a 10 proveïdors de la nostra cadena de subministrament d'oli de palma per incompliment dels requisits de l'Estàndard de proveïment responsable.

Les dades de Global Forest Watch mostren que més del 75% de les 318.000 alertes d'incendis a Indonèsia en aquesta temporada de boirina s'han produït fora de les àrees de concessió. Això suggereix que aquests són realitzats per productors independents i petits agricultors que busquen ampliar les seves parcel·les. La nostra experiència mostra que necessitem involucrar-nos amb els petits agricultors per prevenir la desforestació, donant suport als seus mitjans de vida i les seves comunitats.

Estem oferint assistència tècnica a gairebé 50.000 petits agricultors i estem ampliant iniciatives per ajudar-los a augmentar la productivitat dels cultius i diversificar els ingressos. El nostre objectiu és fer que la conservació dels boscos sigui econòmicament atractiva, restaurar les reserves forestals i promoure l'agricultura regenerativa.

Què ocorre amb la desforestació en l'ecosistema Leuser d'Indonèsia?

Estem molt preocupats per la desforestació contínua en l'ecosistema Leuser d'Indonèsia i les acusacions d'empreses d'oli de palma involucrades en ella.

L'Ecosistema Leuser és un ecosistema prioritari per a l'estratègia de protecció forestal de Nestlé, a causa de la biodiversitat significativa i única que posseeix, la proximitat de diversos molins a la nostra cadena de subministrament i els complexos patrons de desforestació a la regió.

Les solucions no seran simples o immediates, i el nostre treball fins a la data consisteix en la monitorització de la cadena de subministrament, monitoratge per satèl·lit, compromís amb proveïdors i iniciatives de paisatge.

Utilitzant el monitoratge per satèl·lit de Starling, estem vigilant de prop els canvis en la coberta forestal prop de qualsevol punt de la nostra cadena de subministrament. Això inclou tot l'ecosistema de Leuser, Aceh i el nord de Sumatra.

Els nostres proveïdors directes han treballat amb tots els seus proveïdors que operen en un radi de 50 km de l'ecosistema Leuser. S'han realitzat diversos tallers a la regió per conscienciar sobre la importància de l'ecosistema i la necessitat d'una acció col·lectiva per protegir-lo. Ara estem tornant a involucrar els nostres proveïdors per accelerar l'adopció de polítiques NDPE i la traçabilitat total dels sistemes de plantació per part de totes les plantes en la nostra cadena de subministrament en risc.

Estem treballant amb Earthworm Foundation i múltiples proveïdors a Aceh Tamiang, Indonèsia, per abordar la desforestació a nivell de paisatge, on se superposa amb l'ecosistema de Leuser.

Aquesta iniciativa té com a objectiu reunir múltiples parts interessades per contribuir als processos governamentals de planificació de l'ús de la terra per crear ecosistemes resilents i pròspers. Ara estem explorant oportunitats per aplicar aquest model en ubicacions addicionals al voltant de l'ecosistema Leuser.

Què hi ha de les acusacions de RAN que us proveïu de plantacions dins de la Reserva de Vida Silvestre Rawa Singkil?

L'octubre de 2019, Rainforest Action Network (RAN) va publicar un informe que acusa de desforestació a la Reserva de Vida Silvestre Rawa Singkil, dins de l'Ecosistema Leuser.

Dues de les plantes investigades, PT Global Sawit Semesta i PT Samudera Sawit Nabati, operen prop de l'ecosistema Leuser i proveeixen al nostre proveïdor directe Golden-Agri Resources (GAR).

Les dues plantes obtenen oli de palma de centenars de petits agricultors, i GAR - que requereix que totes les plantes proveïdores estableixin la traçabilitat fins al nivell de la plantació i identifiquin totes les plantacions independents i els petits agricultors dels que es proveeixen - està treballant amb ambdues plantes per verificar les acusacions específiques de RAN.

Si la investigació revela que les dues plantes obtenen oli de palma de plantacions involucrades en la desforestació, les suspendrem de la nostra cadena de subministrament.

La monitorització per satèl·lit a la Reserva de Vida Silvestre Rawa Singkil mostra que la major part de la desforestació en aquesta àrea involucra àrees de menys de cinc hectàrees, però això se suma a àrees significatives de tala.

Treballant amb els nostres proveïdors i socis, estem enfortint i desenvolupant les eines necessàries per monitorar, verificar i mitigar els riscos de desforestació a petita escala.

Això inclou enfortir els sistemes de traçabilitat fins a la plantació, desenvolupar la capacitat de la planta per abordar els riscos de desforestació fora de les concessions dels proveïdors i integrar la protecció forestal en totes les nostres iniciatives de petits agricultors.

També estem reforçant el requisit que tots els nostres proveïdors facin complir les polítiques de No Desforestació i No Explotació (NDPE) i el compromís d'avançar cap a la traçabilitat a nivell de plantació per a totes les plantes en les seves cadenes de subministrament.

La transformació real requereix acció col·lectiva i col·laboració sobre el terreny. El progrés portarà temps i estem compromesos amb un enfocament inclusiu: portar els petits agricultors amb nosaltres en aquest viatge a mesura que avancem cap a una cadena de subministrament lliure de desforestació.

Esperem continuar les converses amb RAN i altres parts interessades sobre com podem treballar junts per abordar els desafiaments en l'ecosistema Leuser.

Quina és la vostra resposta a l'informe "Final Countdown" de Greenpeace?

Les troballes sobre Wilmar en l'informe de Greenpeace són preocupants i estem treballant en estreta col·laboració amb l'empresa i el nostre soci Earthworm Foundation per abordar aquests problemes i garantir que es prenguin les mesures oportunes quan sigui necessari.

Agraïm l'anunci de Wilmar fixar-se l'objectiu d'obtenir en 2020 una cadena de subministrament 100% verificada independentment per les normes de No desforestació, torba i explotació (NDPE, per les sigles en anglès) 100 per cent independent per al 2020 (pdf, 104 Kb).

Treballant amb Earthworm Foundation, monitorem contínuament la nostra cadena de subministrament i ajudem els nostres proveïdors a complir amb el nostre Estàndard de proveïment responsable. Si els nostres proveïdors no compleixen amb aquests estàndards, prendrem mesures decisives, que inclouen la possible suspensió dels vincles comercials. Aquí hi ha una llista de proveïdors recentment eliminats de la cadena de subministrament de Nestlé.

Una major transparència dels proveïdors i millors pràctiques són vitals. El febrer de 2018, vam publicar una llista completa de tots els nostres proveïdors d'oli de palma de nivell 1 i una llista de tots els molins als quals podem rastrejar el nostre subministrament.

A finals de 2018, també ens convertim en la primera empresa d’alimentació en el món en utilitzar Starling, un servei basat en satèl·lits desenvolupat per Airbus i Earthworm Foundation, per monitorar el 100% de les nostres cadenes de subministrament d'oli de palma a nivell mundial i detectar evidència de possible desforestació en una etapa inicial.

Què poden dir sobre l'informe d'Amnistia Internacional sobre l'oli de palma?

L'informe d'Amnistia Internacional, "Indonèsia, el gran escàndol de l'oli de palma", va identificar pressumptes abusos contra els drets humans que tenien lloc a Indonèsia i que l'ONG va vincular amb Wilmar, un dels nostres proveïdors. Treballem en estreta col·laboració amb Wilmar per abordar aquest problema.

Nestlé va col·laborar amb Amnistia en la redacció de l'informe i va proporcionar informació detallada sobre la nostra relació amb Wilmar. Vam respondre públicament a les cartes d'Amnistia i ens vam reunir amb ells per discutir la situació i el progrés sobre el terreny.

Treballem en estreta col·laboració amb socis com Earthworm Foundation per millorar la transparència, la traçabilitat i el comportament dels proveïdors en l'oli de palma. El nostre Estàndard de Proveïment Responsable inclou regles estrictes sobre drets laborals; en última instància, suspendrem a qualsevol proveïdor que no compleixi amb aquests requisits.

Consulta la nostra resposta completa a l'informe d'Amnistia.

Obteniu oli de palma de REPSA a Guatemala?

Sí. Vam deixar d'obtenir oli de palma de REPSA el 2018 després de l'incompliment del nostre Estàndard de Proveïment Responsable. Des de llavors, hem continuat involucrant-los de manera regular i hem desenvolupat un pla d'acció conjunt amb un límit de temps per abordar els principals problemes que van portar a la suspensió, inclòs el tractament dels riscos socials i ambientals, la manca de participació i transparència de les parts interessades, i la gestió de greuges. Des de llavors, hem vist un bon progrés de la companyia i vam acabar la nostra suspensió l'octubre de 2020. Continuem participant i monitorant el progrés de REPSA en relació amb el seu pla d'acció.

Nestlé obté oli de palma de IOI Group?

Sí. Nestlé va deixar de comprar oli de palma a IOI Group el març de 2016 després de la suspensió de RSPO a l'empresa després de les denúncies d'abusos contra els drets humans i desforestació.

RSPO finalment va aixecar la suspensió i Greenpeace va suspendre la seva campanya. Vam acabar la nostra suspensió el juny de 2017 i continuem participant i monitorant el progrés de IOI pel que fa al seu pla d'acció, que inclou la resolució de la disputa de terres de Pelita amb les comunitats locals.

Què esteu fent per abordar les preocupacions sobre el proveïment d'oli de palma de Indofood?

El desembre de 2016, Nestlé i Indofood Group a Indonèsia van acordar que ens faríem càrrec del proveïment d'oli de palma per als productes Nestlé fabricats sota aquesta aliança d'empreses, un procés que vam completar a principis de 2018.

Nestlé i Indofood Group van acordar tancar la nostra col·laboració conjunta el setembre de 2018 per raons comercials.

El nostre viatge amb Starling

Starling ens està ajudant a comprendre millor els riscos de desforestació en la nostra cadena de subministrament d'oli de palma. A mesura que actuem sobre la base d'aquest coneixement, volem compartir el nostre viatge amb tu.

Clic per engrandir

Involucrant als nostres proveïdors

Fem servir les dades proporcionades per Starling per involucrar els nostres proveïdors en els riscos de desforestació. Aquest gràfic il·lustra el nostre procés de participació.

Clic per engrandir