Sort by
Sort by

Frenar el malbaratament d’aliments

10 gestos contra el malbaratament d’aliments
Bolsa de residuos

Tots sabem com n’és de fàcil que se’ns faci malbé un plàtan, que el pa quedi dur o no trobar el moment d’acabar aquelles sobres que havíem guardat a la nevera. A escala personal, tots entenem el problema. Però el que se’ns fa més complicat d’entendre és quant sumen en total aquests malbarataments d’àmbit domèstic.

Al voltant d’un terç dels aliments produïts anualment al món per a consum humà (aproximadament 1,3 milions de tones) no s’arriben a consumir per motius diversos.

1/3 de tots els aliments produïts per al consum humà es malgasta!

Als països en desenvolupament el malbaratament sovint es deu a problemes en el procés de producció o a una manca d’instal·lacions d’emmagatzematge. En països més desenvolupats, el problema se centra al final de la cadena de subministrament, és a dir, a casa del consumidor. Llencem prop del 30% del menjar que comprem.

Cada any, els consumidors dels països desenvolupats malgasten gairebé tant menjar (222 milions de tones) com el que es gestiona en tota la cadena de producció neta d’aliments de l’Àfrica subsahariana (230 milions de tones). El cost ambiental que això suposa és impressionant: l’aigua emprada en els cultius, els fertilitzants i els combustibles usats en la producció i el transport, i els gasos d’efecte hivernacle emesos quan aquest menjar es descompon en els abocadors. I això sense tenir en compte els diners que malgastem en menjar que mai no consumim.

Aquí detallem deu maneres d’ajudar a evitar aquest problema.

1. Planifica les compres

Sona fàcil (i ho és), però és una de les coses més importants que pots fer. Quan compris menjar, no en compris massa. Planifica per endavant els menjars de la setmana i fes una llista de la compra amb tots els ingredients que necessites. I compra únicament allò que menjaràs.

Carret de la compra

 

2. Treu el màxim profit de la nevera

Tant si és per guardar ingredients com per a sobres, el frigorífic et pot ajudar a reduir el malbaratament d’aliments. Congela les fruites i les verdures sobreres quan estiguin en temporada i congela el pa i altres aliments que consumeixis més lentament.

Prepara i cuina els productes peribles i després congela’ls per usar-los posteriorment.

3. Fixa’t en les indicacions de l’envàs

Aprèn a diferenciar entre les indicacions “vendre abans de”, “utilitzar abans de" i “consumir preferentment abans de” per prioritzar el consum d’aliments.

Dona comprovant la data de venciment d'un producte

4. Desa el menjar en un lloc adequat

Mantenir els aliments a la temperatura adequada pot fer que n’augmenti la vida útil. Heart.org desglossa on col·locar les fruites i verdures perquè durin més temps.

Quan hagis separat els aliments que han d’anar al frigorífic, descobreix en quina part és millor posar-los. Això també servirà per ampliar la caducitat dels teus productes frescos.

5. Cuina més d’un menjar alhora

Si cuines diversos menjars alhora estalvies energia, aigua i temps. A més, tenir els menjars preparats llestos en el congelador redueix enormement la temptació de recórrer al menjar per emportar o a altres compres no previstes.

Paella amb aliments

 

6. Controla les racions

Pot sonar avorrit, però és molt important. Si controles la quantitat d’aliments del plat, no només limites el nombre de calories que consumeixes sinó també la quantitat de menjar que acabarà a les escombraries. Comença amb racions petites i repeteix si vols. El que sobri, al frigorífic.

7. Ordena la nevera

Fixa’t bé en el que guardes al frigorífic. Quantes carmanyoles amb sobres es queden al fons i s’acaben passant!

Home col·locant un plat de menjar en la nevera

 

Un frigorífic ordenat significa que podràs veure tot el que cal menjar primer i quins ingredients has de comprar o no. Assegura’t que poses les noves compres al fons de la nevera i així menjaràs primer els aliments menys recents.

8. Dóna el que no t’hagis de menjar

Si t’adones que encara tens massa aliments, valora donar-los a algú: un veí, familiar o un banc d’aliments.

9. Fes compost amb les sobres

En lloc de llençar el menjar a les escombraries, fes-hi compost. Així es convertirà en un fertilitzant ric en nutrients en lloc de descompondre’s sense més en un abocador.

Deixalles de menjar en una galleda per compost

 

Però fer compost hauria de ser l’últim recurs. L’Agència de Protecció del Medi Ambient nord-americana té una jerarquia de recuperació d’aliments sobre el nostre ús del menjar i indica que primer hauríem de reduir el malbaratament que generem, després donar el menjar, usar-lo per alimentar animals, generar energia industrial amb els residus i finalment fer compost.

10. Pren nota del menjar que llences

Per ajudar-te a reduir el malbaratament d’aliments, anota el que llences cada setmana. Et sorprendrà comprovar la quantitat que hi ha i podràs detectar patrons de compra excessiva.

Al final acabaràs estalviant diners i ajudant a lluitar contra el malbaratament d’aliments.