Sort by
Sort by

Cafè

 Home recol·lectant cafè

El cafè és un dels productes bàsics més comercialitzats del món i és un cultiu d´exportació vital per a molts països.

La competència per la terra i els recursos per cultivar-la és alta i els productors cada vegada són més vulnerables als efectes del canvi climàtic. Des de Nescafé fins a Nespresso, els grans que obtenim de pagesos de tot el món s'utilitzen en algunes de les nostres marques més icòniques i brinden alegria a milions de consumidors cada dia. És per això que Nestlé està treballant per millorar contínuament la nostra cadena de subministrament de cafè verd i fer que cada tassa sigui més responsable.

La nostra cadena de subministrament de cafè

Obtenim la major part del nostre cafè de petits productors, fet que els converteix en una part clau de la nostra cadena de subministrament global. La cadena de subministrament en si abasta més de 30 països, i cada regió presenta condicions i riscos únics. La demanda continua augmentant a nivell mundial, però amb altres cultius que competeixen amb el cafè per la terra cultivable limitada, amb els agricultors enfrontant-se a desafiaments considerables, inclosa la seva rendibilitat, gestionant els drets humans i els efectes del canvi climàtic a les regions cafetaleres de tothom.

El nostre enfocament per obtenir cafè de manera sostenible

Aquest any podem dir amb orgull que tots els nostres compromisos del 2020 per millorar la nostra cadena de subministrament de cafè verd s'han complert, i alguns fins i tot s'han superat. Per exemple, el 2020, vam obtenir el 75% del nostre subministrament total de cafè Nescafé de manera responsable, superant la nostra fita del 70%. El nostre exercici es deu, en part, al nostre enfocament holístic per abordar i gestionar els diversos desafiaments que enfronten els agricultors i les comunitats rurals.

Fem servir un conjunt integral de polítiques per guiar el nostre treball, inclòs el nostre Marc de Desenvolupament Rural (pdf, 2Mb), el Compromís sobre el Treball Infantil a les Cadenes de Subministrament Agrícola (pdf, 200Kb), l'Estàndard de Proveïment Responsable (pdf, 2Mb ) i el Compromís sobre Desforestació i Gestió Forestal (pdf, 206Kb). També donem suport i implementem diversos tipus de formació per a agricultors que donen suport a la seva resiliència econòmica i ambiental i construeixen coneixement al voltant de les millors pràctiques. Només el 2020, vam dur a terme gairebé 65.000 sessions de formació per a agricultors, malgrat les diverses restriccions de COVID-19 i les regulacions de distanciament social. Es van centrar en tècniques com la poda i la fertilització i el reg optimitzat, que ajudaran els agricultors a millorar la manera com gestionen els recursos i, en molts casos, a millorar-ne el rendiment i l'eficiència.

A més, treballem amb partners globals i locals, des de comunitats locals fins a organitzacions no governamentals (ONG), per desenvolupar, donar suport i implementar programes i iniciatives rellevants. Aquests poden abastar empoderar els agricultors amb les habilitats i els recursos per cultivar els seus cultius de manera responsable fins a la reforestació i ajudar a abordar els problemes locals de drets humans, com ara les disparitats de gènere.

Transparència

Tenim un enfocament constant a la traçabilitat del nostre cafè. Saber d'on provenen els nostres grans de cafè és essencial per avaluar els proveïdors i agricultors dels que ens proveïm i empoderar-los per millorar les pràctiques i convertir-se en una cadena de subministrament més responsable i sostenible.

El 2020 Nespresso va publicar el seu Informe d'avaluació d'impacte Positive Cup (pdf, 10Mb) en associació amb Rainforest Alliance. L'informe detalla el treball que la nostra marca Nespresso ha estat fent a Amèrica Llatina des del 2010 per obtenir cafè de manera més sostenible i l'impacte del nostre Programa AAA per a l'abastiment responsable.

A principis de 2021, vam publicar el nostre informe Deu anys del Pla Nescafé (pdf, 4Mb), que va comptar amb la participació de diversos actors de la cadena de valor, inclosos agricultors i socis com 4C Services i Rainforest Alliance, i els nostres propis agrònoms. L'informe també detalla el procés que hi ha darrere de l'associació d'avaluació d'impacte global de Nescafé amb Rainforest Alliance i el treball que hem estat fent per implementar eines de monitorització i avaluació als programes de camp d'agricultors des del 2014. Rainforest Alliance ara està realitzant avaluacions d'impacte anuals a 13 països, amb un pla per estendre això als 15 països on tenim programes de camp amb agricultors.

Capital natural

La creixent demanda de cafè a nivell mundial pot impulsar un augment en la quantitat de terra utilitzada per cultivar-ho. En alguns casos, això augmenta el risc de tala de boscos, reduint la biodiversitat regional, danyant els hàbitats i amplificant els efectes del canvi climàtic. Nestlé col·labora amb els caficultors per ajudar-los a augmentar l'eficiència, cultivar més cafè en menys quantitat de terra i treballar amb les seves comunitats per ajudar a reforestar les regions afectades i ajudar el cafè a generar un impacte ambiental positiu.

La plantació d'arbres nadius brinda molts beneficis importants, com ara la reducció de l'erosió del sòl, el subministrament d'aigua i la regulació de la temperatura. Per això és una part important de l'estratègia de Nespresso per ajudar els caficultors a adaptar-se al canvi climàtic. Estem molt orgullosos d'haver superat el nostre objectiu del 2020 i haver plantat prop de 5 milions d'arbres a les finques i paisatges de cafè AAA.

A Mèxic, hem estat treballant amb comunitats cafetaleres des del 2001. En els darrers 10 anys, els nostres agrònoms de cafè han visitat més de 67.00 finques cafetaleres i han impartit més de 6.000 sessions de formació que van arribar a més de 100.000 caficultors. Durant el mateix període, s'han distribuït 39,5 milions de plàntules de cafè, renovant més de 15.900 hectàrees i beneficiant més de 34.000 caficultors.

Gràcies a aquestes intervencions, la productivitat a Veracruz va augmentar més del 90% entre el 2014 i el 2019. Mentre que a Chiapas vam registrar un augment en el mateix període de més del 150%.

Protecció dels treballadors i els nens

Nestlé es compromet a mantenir els abusos dels drets humans fora de la nostra cadena de subministrament de cafè, inclòs el treball infantil i forçat, i totes les altres formes de violacions dels drets laborals. Treballem per promoure i incorporar les millors pràctiques per protegir i empoderar les persones darrere dels nostres grans de cafè, des de pagesos fins a comunitats.

La nostra cadena de subministrament de cafè és una xarxa global complexa i, amb proveïdors a molts països, per la qual cosa hem d'observar i complir una àmplia varietat de regulacions i estàndards.

Treballem contínuament per garantir el compliment dels drets laborals a tots els nostres orígens de cafè, centrant-nos en els punts crítics identificats. Per exemple, actualment tenim programes intensius de monitorització, participació i remediació a Mèxic i les Filipines. Si bé la pandèmia del COVID-19 va crear alguns desafiaments, continuem amb aquests programes, treballant amb Certificadora de Productes Sostenibles (CPS) a Mèxic i amb Catholic Relief Services a les Filipines.

A Mèxic, CPS va enquestar 232 finques mitjanes i grans a Chiapas i Veracruz per violacions de treball infantil. L'edat legal per treballar al país és de 15 anys, però per al treball agrícola augmenta a 18. Els resultats de l'enquesta van destacar que, si bé encara queda feina per fer, hem aconseguit avenços significatius. Dels enquestats, 19 finques van contractar menors de 18 anys. Desafortunadament, trobem una finca que va fer servir menors de 15 anys. Si bé això és inacceptable, és una millora respecte a les 12 finques que van fer servir menors de 15 anys l'any de collita 2018/19. En resposta a aquestes troballes, es van enviar cartes de notificació a totes les finques que contractaven menors, comprometent-se a prendre mesures immediates per erradicar el treball infantil i seguiment regular per part del nostre equip de camp. Les finques 2018/19 amb problemes identificats van ser revisades i es va trobar que complien la legislació laboral mexicana.

A les Filipines, hem centrat esforços i recursos a augmentar la consciència local sobre els drets laborals. El 2020, completem una iniciativa dissenyada per compartir informació important sobre temes laborals amb gairebé 1.000 líders locals, agricultors i comerciants locals.

La igualtat de gènere és una preocupació clau a la cadena de subministrament del cafè i un aspecte important de la sostenibilitat del cafè. El Programa de Qualitat Sostenible AAA de Nespresso va desenvolupar una Estratègia d'Igualtat de Gènere el 2017 per abordar-ho i va crear una eina d'anàlisi de gènere (pdf, 5Mb) per ajudar els petits productors de cafè a comprendre els problemes.

Com a part d'aquest treball, Nespresso va associar-se amb KIT Royal Tropical Institute, un organisme independent amb 25 anys d'experiència en treball d'igualtat de gènere, per codisenyar i executar un programa d'enfortiment de capacitats de gènere per facilitar un canvi transformador. Operant al Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Índia, Indonèsia, Mèxic, Nicaragua i Perú, el programa està desenvolupant la capacitat de més de 250 agrònoms de Nespresso per aconseguir un canvi estructural profund per a la igualtat de gènere. Ho fa mitjançant una sèrie de plans d'acció i aprenentatge actius i participatius durant sis mesos, que inclouen tutoria i assignacions especials per complementar l'aprenentatge basat en tallers. El programa també inclou visites de camp, on els participants són acompanyats pels seus mentors, per enfortir la comprensió de la relació entre els agrònoms i aquells a qui donen suport.

El programa està dissenyat per ajudar els agrònoms a qüestionar les normes socials, les actituds, els comportaments, les relacions de poder i els sistemes socials que els sustenten. El Mòdul 1 es va implementar el 2019 a Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Índia, Nicaragua i Perú, amb un taller inicial de tres dies per a 219 agrònoms. Després de completar la formació, els agrònoms continuaran la seva feina amb cooperatives de cafè i grups de pagesos, equipats amb una comprensió molt millor de com identificar i abordar les desigualtats de gènere dins d'aquestes comunitats.

Llegiu més sobre el nostre treball per empoderar les dones a la nostra cadena de subministrament.

Si bé els preus del mercat mundial del cafè van millorar durant el 2020, continuen sent baixos. A més, el COVID-19 va tenir un impacte significatiu als productors de cafè a nivell mundial. Alguns van perdre tràgicament la vida, altres van veure augmentar el cost de producció mentre negociaven mesures de tancament i orientació de salut a la seva regió. Inevitablement, això ha tingut un impacte en els mitjans de subsistència de les llars dels agricultors i en la seva capacitat per continuar invertint a les seves finques i en pràctiques sostenibles. A mesura que es desenvolupava la pandèmia, les nostres marques Nescafé i Nespresso van revelar o van adaptar programes i iniciatives per donar suport als caficultors en aquest moment sense precedents.

El 2020, els agricultors van enfrontar un altre desafiament per als seus mitjans de vida. Si bé la pandèmia de COVID-19 ha impactat profundament països i comunitats de tot el món, els agricultors s'han vist particularment afectats, amb mesures de bloqueig que poden posar en risc la feina de collita. Com a resposta, Nespresso ha creat un fons de contingència d’emergència per permetre intervencions específiques com proves, kits d’higiene i provisions d’aliments.

A més del nostre suport durant la pandèmia, el 2020 vam participar activament en la trucada del grup de treball de l'Organització Internacional del Cafè per desenvolupar punts de referència d'ingressos dignes per als pagesos i pilots per als països productors de cafè. Aquesta és una de les formes en què continuem estant actius dins de la indústria per fomentar associacions que puguin impulsar un canvi positiu a gran escala.

Acció col·lectiva i compromís

Participem en accions col·lectives i precompetitives mitjançant iniciatives sectorials com el Grup de Treball Públic-Privat de l'Organització Internacional del Cafè, la Plataforma Global del Cafè de múltiples parts interessades i el Desafiament del Cafè Sostenible.

Document de divulgació de la cadena de subministrament